Vad är Cross Stitch?

April 26

Korsstygn är en form av dekorativt broderi. Designs består av många x-formade sömmar, mycket som digitala bilder består av flera fyrkantiga pixlar. Det finns två huvudsakliga former av detta hantverk: stämplas och räknade korsstygn. Stämplade versioner följer mönster som är tryckta direkt på tyg; räknade korsstygn följer en separat mönsterdesign och använder vanligtvis aa särskilt tyg som heter Aida trasa.

Korsstygn är den enklaste formen av broderier eftersom designer skapas genom att kombinera flera x-formade sömmar. Den räknade typen är vanligtvis lättare än den stämplade slag eftersom Aida trasa standardiserar automatiskt stygnstorleken.

I stämplat korsstygn är broderimönster tryckt direkt på tyget. Färgämnet försvinner oftast efter den första tvätten, så det är viktigt att inte tvätta objektet tills hela konstruktionen är klar. Olikfärgade x former representerar olika färgade trådar. Stämplad korsstygn är den vanligaste formen eftersom de flesta broderade objekt, till exempel kuddar, haklappar, och dukar, inte är gjorda av Aida trasa.

Räknade korsstygn mönster är typiskt trycks på ett rutnät på ett papper eller i ett elektroniskt dokument. Olika ikoner, t.ex. klöver eller blå cirklar, representerar olika trådfärger. Den tryckta guiden kan följas genom att sy x former i gallerliknande Aida trasa. Termen "räknas" kommer in i bilden, eftersom, till skillnad från en stämplad mönster, måste man räkna ut rätt position och antal stygn.

De flesta broderier tandtråd är faktiskt sex strängar av tråd vävs ihop till en sträng. Detta är typiskt för tjock för korsstygn, eftersom tråden tjocklek kan skymma x-formade sömmar och gör det svårt att fästa stygn på baksidan av tyget. Mönster riktningar anger normalt trådtjocklek, såsom tre delar. Det angivna antalet strängar från tandtråden kan isoleras och försiktigt separeras. För att skapa visuellt djup, kan vissa delar av mönstret använda fler trådar än andra.

All-formade maskor bör göras i samma riktning. Till exempel, om x formas genom att dra tråden genom nedifrån-vänster över den övre högra delen, vilket gör ett snedstreck och sedan dras från det nedre högra hörnet över till det övre vänstra hörnet, alla kryssen bör formas på detta sätt. För en rad av maskor av samma färg, kan alla de snedstreck fyllas först, sedan på X kan formas genom omkastning riktningen för att bilda de andra snedstreck.

  • Flera x-formade sömmar kombineras för att bilda korsstygn mönster.
  • Broderi tandtråd måste separeras för korsstygn.