Vad är en täckbricka?

December 3

Ordet "täckbricka" avser vanligen till en dekorativ täckplåt som omger ett nyckelhål på en dörr. Det också kan användas med hänvisning till någon täckande som omger andra hushålls hårdvara, såsom en strömbrytare platta eller en dekorativ handtag på en skåpdörr. I modern tid är en vapensköld vanligtvis en dekorativ platta som vanligtvis stämplat ut metall och omger eller täcker ett annat tillbehör.

Tidiga versioner av täck kunde hittas under medeltiden. De första iterationer var enkla smidesjärnplåtar som var avsedda att förhindra slitage av en trädörr runt nyckelhål. Denna platta bidragit till att skydda den mjukt trä som vanligen används för att bygga dörrar från att bli fläckas eller flisas av trubbiga punkten av en järnnyckel. Efter medeltiden, blev dekorativa brons och mässing versioner vanligare och är mer representativ för en modern täckbricka.

Liksom andra dekorativa husgeråd, vapen är vanligtvis tillgängliga i järnaffärer. De kommer i en mängd olika utföranden, inklusive mässing, rostfritt stål, och krom. Designs variera kraftigt, från utsmyckade georg stilar med snidade rep och kastade blommor detaljer till funktionella täckplattor som bara tjänar till att markera platsen för nyckelhålet på en dörr.

Dekorativa hårdvara täck anses allmänt direkta ättlingar till medeltida vapen som ofta burit en familjär krön och skulle ha visats att erkänna identitet invånarna. Denna typ av täckbricka var generellt i form av en sköld och hade en viss uppsättning design och layout kriterier som standardiserats utseendet på familjvapen. Historiska exempel på tidiga dekorativa nyckelhåls vapen likna skölden formen förknippas med heraldik.

Vapen, ungefär som skåp hårdvara och ljusomkopplare täcker, är oftast tillgängliga för alla design smaker och stilar. Med hänvisning till dessa dekorativa omslag som vapen är inte nödvändigtvis vanligt folkmun, de är ganska vanliga i moderna hem design. De vanligtvis används som ett sätt att beteckna personliga smak, samt tjänar en viss funktion.

  • En vapensköld är en täckplåt som omger ett nyckelhål på en dörr.