Vad kan jag väntar under en kärnenergi Thyroid Scan?

October 14

En kärn sköldkörtel scan är en enkel, smärtfri diagnostisk procedur för att kontrollera olika sköldkörtelproblem. En läkare kan föreslå att få en skanning om en patient har en märkbar klump i halsen, kronisk smärta, eller symtom på en över- eller underaktiv sköldkörtel. Proceduren innebär att man tar en mycket liten dos av radioaktivt jod, speciellt isotopen jod-123, och låta den aktuella tidpunkten för att nå sköldkörteln. Gamma ray bilder tas sedan att spåra spridningen av jod i sköldkörteln, vilket kan avslöja viktiga ledtrådar till vilken typ av problem med sköldkörteln en patient kan ha. I de flesta fall kan en kärnkrafts sköldkörtel scan utföras i öppenvården diagnostiskt centrum på mindre än en timme.

En person som är planerad till en nukleär sköldkörtel scan kan ges särskilda instruktioner om hur man förbereder. Vissa mediciner kan störa jod, så det är viktigt att be läkaren eller inte läkemedelsanvändning ska stoppas eller justeras i dagarna fram till examen. De flesta kliniker rekommenderar att patienter undviker att äta eller dricka en till två timmar innan tentan. Metall smycken kan störa gammastrålningsmaskinen, så att folk borde ta av örhängen och halsband innan anläggningen.

Jod-strålning kan administreras i ett par olika sätt, men det är oftast ges i en smaklös oral kapsel. En patient behöver i allmänhet att ta en kapsel ungefär sex timmar innan den nukleära sköldkörtel skanna att ge det gott om tid att absorberas. När det är dags för själva scan, läkare, sjuksköterska, eller nuklearmedicin tekniker kommer att leda patienten till en tentamen och förbereda en bekväm säng eller stol. Genomsökningen kan ta upp till en timme, och patienterna måste vara kvar mycket stilla och undvika att tala tills proceduren är klar.

Under den nukleära sköldkörtel scan, en gammastrålnings maskin genererar flera bilder av sköldkörteln. Maskinen känner strålning från den absorberade jod för att skapa en grundläggande beskrivning av körteln och markera platser där koncentrationerna är särskilt hög. Vissa gammastrålnings maskiner låta bilderna som ska visas direkt på en datorskärm i en tentamen. När testet är klart, är en patient får lämna den diagnostiska centrum med inga speciella restriktioner eller instruktioner. Testresultat är allmänt tillgängliga inom ett par dagar efter förfarandet.

Läkare kan få värdefull information från kärnsköldkörtel scan resultat. Testet kan avslöja att sköldkörteln är ovanligt stor eller svullna, eller att en utskjutande knöl är närvarande. Baserat på koncentrationerna av jod i vissa områden, kan läkaren sätta fingret misstänkta massor som kan vara cancerogena. Om mer eller mindre jod absorberas än förväntat, kan patienten lida av hypo- eller hypertyreoidism. Läkaren sammanträder vanligtvis med patienten för att förklara testresultaten. Baserat på utfallet, kan åtgärder vidtas för ytterligare diagnostiska tester eller behandlingsplaner.

  • Läkare kan få värdefull information från kärnsköldkörtel scan resultat.
  • Patienterna bör se sin läkare har sin fulla medicinska historia innan de genomgick en sköldkörtel scan.
  • Kroppen styr naturligt jod till sköldkörteln.
  • Under en nukleär sköldkörtel scan, en gammastrålnings maskin genererar bilder av sköldkörteln.