Vad är Glioblastoma?

August 12

En glioblastom är en elakartad hjärntumör som vanligtvis dödlig, med behandling för denna cancer med fokus på palliativ vård snarare än att försöka bota patienten. Denna cancer är en typ av astrocytom, vilket innebär att det uppstår i celler i hjärnan som kallas astrocyter, och det är den vanligaste formen av hjärntumör. Lyckligtvis hjärntumörer i allmänhet är mycket sällsynta, med cirka två procent av cancer uppstår i hjärnan.

Liksom andra astrocytom, börjar en glioblastom att bilda när den genetiska informationen i celler i hjärnan skadas, vilket orsakar celler att föröka utom kontroll. I fallet med ett glioblastom, tillväxten utgörs av ett område av nekros omgiven av dåligt differentierade astrocyter. Patienten kan uppleva symptom som yrsel, illamående, förvirring, svårigheter balansering, synproblem, och andra neurologiska problem som tumören växer.

Läkare kan diagnostisera ett glioblastom med hjälp av en medicinsk avbildningsstudie för att titta på hjärnan, och biopsying tillväxten att ta reda på vad det är. När en patolog undersöker biopsiprov, kan han eller hon avgöra vilka typer av celler är inblandade och hur aggressiv cancern verkar vara. Glioblastom är också kända som grad IV astrocytom, refererar den typ av celler i vilka cancer härstammar från, och det faktum att dessa tumörer är mycket aggressiv.

En glioblastom kommer vanligtvis inte metastasera till andra delar av kroppen, vilket gör förvaltningen för tumören främst fokuserade på att hålla den från att växa, och hålla patienten bekväm. Kirurgi kan rekommenderas för att ta bort så mycket av tumören som möjligt, och kemoterapi och strålning kan förlänga patientens liv, och göra honom eller henne mer bekväm. Nya behandlingar utvecklas ständigt för tillstånd som glioblastom, förbättra prognosen och förlängning livslängd.

Män är mest benägna att utveckla denna cancer, och det sker oftast hos personer över 50. Det verkar finnas vissa genetiska komponenter till denna cancer, och det kan även kopplas till miljöexponering för strålning. När diagnosen en glioblastom, bör patienter be sina läkare för ärliga åsikter om prognosen, och de kanske vill prata om vård i livets slutskede, så att de kan fatta beslut om sin vård medan de fortfarande är mycket funktionella. Det är också viktigt att prata med nära och kära om specifika önskemål om vård och behandling, och patienterna kanske vill överväga att skapa en vård proxy, någon som ser till att deras önskemål genomförs i händelse av att de inte kan kommunicera.

  • Behandla glioblastom fokuserar oftast på palliativ vård, snarare än att försöka bota sjukdomen.
  • En biopsi kan utföras för att bestämma vilken typ av celler som är involverade i en glioblastom.
  • I genomsnitt patienter som får diagnosen glioblastom lever kortare än ett år.
  • En medicinsk imaging studie kan användas för att diagnostisera ett glioblastom hjärntumör.
  • Kemoterapi och strålning kan bidra till att förlänga en glioblastom patientens liv.