Vad är en skivspelare?

October 16

En skivspelare, även kallad en fonograf, är en elektrisk apparat som används för att spela upp ljudinspelningar. Vinyl grammofonskivor placeras på avstämnings spelarens skivspelare och snurrade med konstant hastighet, och ljudet återges via en penna eller nål som löper längs postens spiralspår. Mellan 1920-talet och 1980-talet, skivspelaren var den vanligaste konsumentenhet för ljuduppspelning, och även i början av 21-talet, har skivspelare fortsatt att se användningen.

En skivspelare fungerar genom att styra en penna längs en spiralspår i posten. Som pennan följer detta spår, variationer i spåret orsaka att nålen vibrera. Dessa vibrationer förstärks genom elektriska högtalare, återger de inspelade ljuden.

Thomas Edison krediteras med uppfinningen, 1877, av fonografen, en mekanisk vind-up maskin som spelade inspelningar som gjorts på aluminiumfolie cylindrar. Den platta rekord disken var en innovation som lagts fram av Emile Berliner. Med införandet av el i hemmet, var skivspelaren föddes.

Tidiga poster spunnet på en snabb 78 varv per minut (rpm), vilket innebär att de spelade snabbt och kunde inte hålla mycket musik. En 78 disk mätte 10 inches (25 cm) i diameter, och varje sida kunde hålla ca 3 minuter av ljud - typiskt nog för bara en enda låt eller annat kort inspelningstid.

Genom 1948, hade långa spel poster (LP), 12-tums (30 cm) skivor som flyttat på 33,33 varv per minut och kunde hålla så mycket som 45 minuter av ljud per sida, blivit populära. Ljudkvalitet gjorde dramatiska förbättringar i ljudkvalitet under denna period också, och high-fidelity (hi-fi eller hifi) inspelningar bort mycket av bruset och snedvridning av de tidiga skivor. Hi-fi skivspelare med stereohögtalare och skivväxlare tog full nytta av dessa senaste innovationerna.

Trots populariteten av LP, fanns det fortfarande en efterfrågan på enskilda låtar. Den 45, en 7-tums (18 cm) skiva, spelat på 45 varv per minut, som namnet antyder. Dessa mindre, mer portabla 45s kan ha varit ansvarig för uppkomsten av den bärbara skivspelaren. Under 1960- och 1970-talet, små lätta fonografer blev särskilt populär bland tonåringar.

På 1970-talet började andra format att utmana skivspelaren för dominans. Tapes, första åtta-track band sedan kassettband, erbjöd liknande storlek som LP-skivor och samtidigt ge mer bärbarhet och bättre hållbarhet. De var också fria från postens tendens att hoppa när abrupt, vilket innebär att inspelad musik kunde spelas i bilen.

Det var inte förrän uppkomsten av cd-skivor under 1980-talet, men att mätningarna började försvinna från butikerna. Genom 1990-talet, hade register och skivspelare blir svårt att hitta. Trots det förblev en liten efterfrågan, och i början av 21-talet, nostalgi och nisch överklagande hade underblåst något av ett uppsving i skivspelaren popularitet.

  • År 1877, Thomas Edison uppfann fonografen.
  • Från 1920-talet till 1980-talet, skivspelaren var den vanligaste konsumentenhet för ljuduppspelning.