Vad är en Audio Equalizer?

September 15

En elektronisk anordning eller mjukvara som förändrar ljudvågor är känd som en signalprocessor. En mycket vanlig signalprocessor är en ljud equalizer. En ljud equalizer höjer och sänker styrkan i en ljudvåg. Målet med utjämning (EQ) är att bidra till att uppnå en bra blandning av ljud som gör att alla instrument och sång för att låta bra tillsammans.

Utjämning kan rikta en del av ett ljud baserat på frekvens amplitud, eller höjd, av ljudvågen. Till exempel, om bastrumman drunknar ut cymbaler i en ljudmix, kan en ljud equalizer gör cymbal låter starkare. I detta fall ljudtekniker kommer att välja att höja styrkan, eller vinst, av de höga frekvenserna som utgör cymbalâ € s sound. Ingenjören kan också välja att minska förstärkningen av de mycket låga frekvenser i bastrumman spåret.

Borttagning ljud är en annan utjämning mål. En bastrumma mikrofon kan också plocka upp och spela in ljud från cymbaler. Problemet med att spela in oönskade ljud är känd som blödning eller läckage. För att få en renare bastrumma spår, kan en ingenjör använda en ljud equalizer för att sänka de höga frekvenserna på bastrumman spåret. Detta avlägsnar effektivt cymbal läckage.

En ljud equalizer kan vara en del av en ljudmixer, en fristående del av elektronisk hårdvara, eller ett program. Ljud equalizers inuti en mixer har oftast kontroller för tre band av frekvenser, inklusive hög, mid-range och lågt. Dessa equalizers gör det enkelt att använda EQ under inspelningsprocessen.

Flera varianter av fristående ljud equalizers kan användas som mål ljud utifrån olika egenskaper. Ett ljud i allmänhet består av ett område av frekvenser som kallas bandbredden. Mittfrekvensen är i mitten av bandbredden. En topp, eller parametrisk, omfattar equalizer kontroller som kan påverka ett ljud waveâ € s förstärkning, bandbredd, och centerfrekvens.

En grafisk equalizer omfattar vanligtvis flera kontroller eller reglage, att manipulera flera frekvensområden. Dessa equalizers illustrerar också ljud nivåer med en rad av lampor för varje frekvensområde. Dessa lampor gör det lättare för en ingenjör för att se vilka frekvenser behöva justeras för att få ett bra ljud mix.

Special program, ofta kallade plug-ins, som utför EQ är också allmänt tillgängliga. Vanligtvis fungerar EQ programvara med, eller ansluts till, en större ljudinspelning ansökan. Ingenjören kan använda en ljud equalizer plug-in på ett visst spår, en del av spåret, eller alla spåren i en inspelad sång.

All signalbehandling tillägger brus eller oönskade ljud, till ett ljudspår. Av denna anledning kan ingenjörerna vill begränsa mängden utjämning behövs under blandningsprocessen. I stället för EQ, kan en ingenjör försöka uppnå en bättre mix av ljud under inspelningsprocessen genom att använda olika mikrofoner, flytta mikrofoner, eller spela olika instrument under separata inspelningar.