Vad är hyperkortisolism?

January 13

Hyperkortisolism, även känd som hyperadrenokorticism eller Cushings syndrom, är ett tillstånd som uppkommer när kroppen utsätts för höga nivåer av steroider under en lång tid. Den typ av steroider inblandade är kända som glukokortikoider, och de kan ha producerats i kroppen, på grund av en sjukdom, eller tas som läkemedel för behandling av ett långsiktigt medicinskt tillstånd. Tecken på hyperkortisolism inkluderar en rund, röd svullet ansikte, en fet kropp med smala armar och ben, tunn hud med lila hudbristningar och högt blodtryck. Att ta steroid läkemedel är den vanligaste orsaken till tillståndet, men andra orsaker är adrenal körtel störningar och en tumör i hjärnans hypofys. Behandling av hyperkortisolism kan innebära indragning av steroidläkemedel, operation avlägsna steroidproducerande tumörer, eller, mer sällan, medicinering.

Hormon störningar såsom hyperkortisolism hänvisas ibland till såsom endokrina sjukdomar, eftersom de innefattar hormonproducerande endokrina systemet i kroppen. Hyperkortisolism är en av ett antal medicinska tillstånd relaterade till övervikt, och personer med sjukdomen kan utvecklas överflödigt fett i ansiktet, magen och ovanför nyckelben, samt på övre ryggen, i vad som kallas en buffelpuckel. Trötthet, humörsvängningar, värk och smärta, och mer frekventa infektioner är alla symptom som kan upplevas.

Vissa sjukdomar, såsom artrit, kräver långvarig behandling med steroid medicinering och detta kan leda till hyperkortisolism. En annan möjlig orsak är en godartad eller godartade, tumör som producerar ett hormon som kallas ACTH och som utvecklar inne i hypofysen i hjärnan. ACTH verkar på binjurarna, som sitter på toppen av njurarna, vilket får dem att utsöndra stora mängder av glukokortikoider. Ibland kan tumörer växa i binjurarna själva och gå på att producera höga glukokortikoid nivåer. Dessa tumörer kan vara godartade, eller, mer sällan, cancerogena.

Behandlingen av hyperkortisolism varierar beroende på orsaken till tillståndet. Om medicineringen har orsakat problemet, kan läkemedlen måste gradvis försvinner. Om en hypofysen eller binjurarna tumör är närvarande, är operation utförs för att ta bort den om möjligt.

Ibland, om en tumör har spridit, är det inte möjligt att ta bort den helt. I sådana fall kan läkemedel användas, vilka blockerar effekterna av glukokortikoider eller stoppa sin produktion av binjurarna. Om läkemedelsbehandling misslyckas kan binjurarna måste tas bort. Som binjurarna producerar ett antal olika hormoner som är avgörande för att kroppen ska fungera, då blir det nödvändigt att ta ersättningshormoner hela livet.

  • Hyperkortisolism involverar hormonproducerande endokrina systemet i kroppen.
  • Hyperkortisolism är också känd som Cushings syndrom.
  • Kroppen har två binjurarna att när väl fungerande släpp hormoner som hjälper till att reglera ämnesomsättningen, fysisk utveckling och stress.
  • Hyperkortisolism är en av flera medicinska tillstånd relaterade till fetma.
  • En tumör som utvecklas inuti hjärnans hypofysen kan vara orsaken till hyperkortisolism.
  • Symtom på Cushings syndrom kan innefatta humörsvängningar och depression.