Vad är Accelerated Rehabilitation?

December 30

Inom medicinen är accelererad rehabilitering ett rehabiliteringsprogram som syftar till att få en patient aktiv igen så snabbt som möjligt i spåren av en skada. Sådana program används ofta av tävlingsidrottare eftersom de inte kan vara ur konkurrens för längden på en konventionell rehabiliteringsprogram. De används också i industriella rehabilitering, där målet är att få någon tillbaka på jobbet snabbt efter en skada.

Om en patient är en kandidat för accelererad rehabilitering kommer rehabiliteringsteamet träffa patienten för att diskutera vilken typ av skada och målen för rehabiliteringsprogrammet. Om patienten behöver opereras, kan rehabilitering börja direkt med patientförberedelse och utbildning så att patienterna kan få in rehabilitering snabbt efter operationen. Om patienten inte behöver kirurgi eller kirurgi är redan gjort, börjar laget omedelbart med rehabilitering.

Målet med accelererad rehabilitering är att återställa funktionaliteten snabbt utan reinjuring en patient. Dessutom målet vanligtvis innebär ett långsiktigt arbete för att bygga upp styrka, så att skadan blir mindre sannolikt att återkomma, och för att skydda från ytterligare skador. Accelerated rehabilitering skjuter patienten i dagarna omedelbart efter skadan, så att det kommer att bli minimal förlust av flexibilitet, styrka och ton. Som patienten återhämtar är mer arbete och övningar till.

Fysisk rehabilitering kan vara ansträngande, och detta gäller särskilt för accelererad rehabilitering. Patienten måste kunna arbeta hårt på att återuppbygga styrka och ton, utan att orsaka ytterligare skada. Detta kräver samarbete, kommunikation och ständiga kontroller och återkoppling för att övervaka utvecklingen av skadan och rehabiliteringen. I vissa fall kan patienter behöva dras tillbaka från en accelererad rehabiliteringsprogram om det visar sig att de inte förbättra eller att de gör skadan värre med rehabiliteringen. Vanligtvis efter att programmet är avslutat, behöver patienten fortfarande att slutföra regelbundna styrkeövningar och kan behöva göra permanenta ändringar livsstil och aktivitetsnivå.

Termen "accelererad rehabilitering" eller "AR" används också ibland i rättssystemet. När någon begår en mindre förseelse och har ingen historia av brott, kan ett erbjudande om AR göras. I detta fall är den tilltalade prövotid och i slutet av perioden, om beteendet har varit bra, är avgifterna sjunkit. Detta skapar i grunden en andra chans för människor som begår milda brott.

  • Rådgivning kan genomföras som en del av en påskyndad rehabiliteringsprocess för att se en person kan hantera kraven.
  • En patient kan fortfarande behöver utföra regelbundna styrkeövningar efter att ha avslutat ett accelererat rehabiliteringsprogram.
  • Accelerated fysisk rehabilitering är en ansträngande process.