Vad är axelmuttrarna?

March 25

Axel nötter är bitar av hårdvara som används för att bidra till att säkra ett hjul till en axel. Axeln är en roterande axel som hjälper till att säkerställa att hjulen till resten av fordonet och underlättar förflyttningen, och axelmuttrarna kommer att säkras till klackarna som är fästa till vardera änden av axeln. Konfigurationen av klackarna kommer att variera beroende på vilken typ av fordon hjulet är fäst; vissa fordon kommer endast har en klack, medan andra kan funktionen sex, åtta eller mer.

På en cykel, till exempel, framhjulet kan fästas till gaffeln med hjälp av två axelmuttrarna. Dessa nötter kommer tråden direkt på hjulets axel, som löper genom navet i det hjulet. Bakhjulet kan arbeta på samma sätt, vilket innebär att hela cykeln kommer att innehålla fyra axelmuttrarna. Många moderna cyklar kommer inte har några nötter alls; i stället en snabbkoppling som används. Detta system har en ihålig axel genom vilken snabbkopplingsaxel körs. På ena sidan av spett, säkrar ett gängat lock axeln. Å andra sidan, kan en hävstång svängas antingen dra åt eller lossa spett, därigenom säkra hjulet eller lossa det för borttagning.

På bilar, sannolikt har flera axelmuttrarna varje hjul. De flesta bilar har minst fyra muttrar per hjul, medan större fordon kan funktionen åtta eller mer per hjul. Dessa nötter ibland som muttrarna istället, eftersom de trär på klackarna som håller hjulet på plats. En annan typ av axelmutter existerar, som vanligtvis är mycket större än muttrarna. Denna mutter kommer att sitta i mitten av axeln för att hjälpa säkra komponenterna på vardera änden av drivaxeln på plats. När denna axelmuttern avlägsnas, kan komponenterna på ändarna av axeln tas bort för reparation, underhåll eller utbyte.

De material som används för att göra axelmuttrar kan variera, men det vanligaste materialet är stål. Höga stålkvaliteter används vanligen för hållbarhet och värmebeständighet. Stål tenderar att vara exceptionellt starkt, och när den är galvaniserad, kommer det att vara resistent mot rost och korrosion från exponering för fukt eller andra korrosiva material. Stål har också några ge till det, dvs när den är påverkade eller vridmoment, kommer det att böja något, förebygga axel nötter eller andra stålkomponenter från att gå av eller på annat sätt misslyckas.

  • Axel nötter är bitar av hårdvara som används för att bidra till att säkra ett hjul till en axel.