Vad är ett stoppur?

September 6

Ett stoppur är en handhållen timer används i idrottsevenemang såsom spår möter, simma möter, triathlon och andra tidsförlopp spel. Den är utformad för att startas manuellt, till exempel i början av en händelse, slutade sedan med att trycka på en knapp i exakt rätt ögonblick en löpare korsar en mållinjen, når en simmare slutet varv eller en skidåkare segel förbi sista porten . Bortsett från tjänstemän, tränare använder stoppur för träning och praxis.

Ett stoppur kan vara mekanisk, som liknar en fickur med en analog ansikte, eller digital. Digitala stoppur är mer exakta, även om vissa människor föredrar den traditionella utseendet på en silver kapslade analoga stoppur. Vinnande gruppmedlemmar eller studenter väljer ofta denna typ av stoppuret att gravera som en gåva till en coach eller tränare.

Ett stoppur kan ha många funktioner eller lägen, beroende på modell. Även en grundläggande stoppur kommer att hålla en gångtid och "split" eller varvtid, vilket tillåter användaren att hålla koll på enskilda varv eller händelser samt kumulativ tid. Vissa modeller endast lagra upp till 10 varvtider, medan andra modeller kommer att kunna lagra 50 varv eller mer. Om avståndet till ett spår eller körfält är känd, kommer vissa stoppur också beräkna hastigheten utifrån den tid det tar för konkurrenten att täcka avståndet.

En annan funktion hos ett stoppur är en nedräkningstimer. Enheten kan ställas in för en viss tid, och genom att trycka på en knapp, startar timern räknar ner till noll. Kalender, pacer och larmfunktioner finns andra funktioner som kan ingå i ett stoppur.

Även stoppur är mest förknippad med sport, är de också användas för många andra ändamål. Till exempel kan en filmstudent använda ett stoppur tids scener, sekvenser och akter i teleplays eller filmer för att bättre förstå berättelsen struktur. Stoppur kommer också hittas i forskningslaboratorier, och vissa lärare använder stoppur för att finslipa debattfärdigheter, tids stavning bin eller emissionstester.

Stoppur varierar i pris med start från ca US $ 20. Många digitala armbandsur har ett stoppur eller "kronograf" funktionen inbyggd. Mycket stora stoppur lämpliga för att hänga på en vägg kallas stopclocks.

  • Många digitala armbandsur har ett stoppur eller "kronograf" funktionen inbyggd.
  • Stoppur är handhållna timers används på en mängd olika sportevenemang.