Vad är brachychiton?

August 14

Brachychiton, som brukar kallas Bottle eller Kurrajong, är en genus av 31 blommande träd och buskar, med en art infödda till Papua Nya Guinea och de övriga 30 hemma i Australien. Bottle växter är 13-130 meter (4-40 meter) i höjd, och många arter har en tjock stam som sparar vatten i tider av torka. Det gemensamma namnet Kurrajong kommer från Dharuk ordet för "fiskelina," eftersom australiska aboriginer används traditionellt barken på trädet för att göra metrev.

Brachychiton carruthersii är den enda arten av trädet hemma i Papua Nya Guinea, och det växer bara i sin hemland. Trädet är sårbar bevarandestatus på grund av förlust av livsmiljöer. Samma problem hotar brachychiton velutinosus, som växer både i Australien och Papua Nya Guinea.

Brachychiton acerifolius, vanligen kallad Iwarra Flame Tree, odlas över hela världen för sina klockformade, mörkröda blommor. B. acerifolius kan nå 130 fot (40 meter) i höjd. Dess mörkbrun, pod-liknande frukter var historiskt rostat och uppäten av aborigin.

Brachychiton discolor växer i torrare regnskog klimat än vissa andra Bottle arter. Den har rosa blommor utan kronblad, och håriga blad och frukt. B. discolor är populär som prydnadsväxt och dess frön är ätliga när rostade. Det har många vanliga namn, bland Hat träd, Lacebark träd, Spetsar Kurrajong, rosa Kurrajong, Scrub Bottle och Vita Kurrajong.

Brachychiton populneus, även kallad Black Kurrajong, Norra Kurrajong, och White-blomma Kurrajong, är en annan populär prydnads Kurrajong arter. Dess klockformade blommorna är blek till rosa och ofta fläckvis på den inre ytan. Utöver sina ätliga frön, B. populneus har traditionellt använts för sina bark, trä och blad. Aborigin använde trä för att göra sköldar och barken som en fiber, medan bladen kan användas för att mata djuren drabbats av torkan. B. populneus har blivit en invasiv art i vissa områden i Australien.

Brachychiton rupestris, eller Queensland Bottle, kan nå 65 fot (20 meter) i höjd. Den har en distinkt flaskformad trunk, från vilken den fått sitt gemensamma namnet. Den Queensland Bottle är en annan populär prydnadsdjur, och det tolererar ett brett temperaturintervall och jordarter. Den har gula blommor och träig, båt-formade frukter. Några av de mindre, mer buskliknande brachychiton arter är B. bidwillii eller dvärg Kurrajong, B. gregorii eller Desert Kurrajong, och B. garrawayae.