Vad är en bevingad Scapula?

October 27

En bevingad skulderblad är ett skulderblad, eller axeln ben, som skjuter onormalt från en persons rygg. Eftersom skulderbladet sticker rakt ut, liknar det en vinge, som ger upphov till namnet på detta tillstånd. En bevingad skulderblad vanligtvis orsakas av skador på en nerv som kallas den långa bröstkorg nerven. Denna nerv levererar en muskel som kallas serratus anterior, som ligger på sidan av bröstkorgen och normalt agerar för att dra skulderbladet framåt. Även om detta är den sanna bevingade skulderblad skick, kan ett antal andra problem som påverkar musklerna runt axeln också orsaka winging av skulderbladet i viss utsträckning.

Skador på lång bröstkorg nerven kan orsakas av ett slag mot halsen eller axeln, eller genom aktiviteter såsom styrketräning eller de sporter som involverar en hel del att kasta. Ibland andra strukturer i kroppen trycker på nerven, eller det kan bli inflammerad under en virussjukdom. Pushing mot en vägg med båda handflatorna är ett sätt att testa om en bevingad skulderblad beror på lång bröstkorg nervskada; denna åtgärd bör leda skulderbladet att sticka ut. Samt ser udda, kan en bevingad skulderblad orsaka smärta och fånga på ryggen av stolarna, och det kan vara svårt att höja armen eller lyfta tunga laster.

Många olika muskler är fästa till skulderbladet och arbeta tillsammans för att flytta runt den normalt. Om någon av musklerna inte fungerar som de ska, kan detta leda till att hela systemet blir obalanserad, vilket resulterar i winging av skulderbladet. Till exempel kan en viktig muskel som kallas trapeziusmuskeln, vilket bidrar till att höja skulderbladet till sitt normala läge, ha sin nerver skadats under operationen. Skador och frakturer i ligament och ben som omger skulderblad kan också orsaka winging. En vingförsedd skulderblad kan inträffa i muskeldystrofi, ett tillstånd som orsakar muskelsvaghet, och Winging kan även vara en följd av smärta, där axelrörelser blir onormalt begränsad.

Behandlingen av en vingförsedd scapula beror på orsaken och allvarligt problemet, med vissa fall lösa själva. Ibland, om den långa bröstkorg nerven har skadats men skadan är inte så allvarlig, kommer en kurs i sjukgymnastik under flera månader bota sjukdomen. Där den långa bröstkorg nerven är allvarligt komprimeras av andra strukturer, kan operation behövas för att ta bort det som orsakar trycket. I extrema fall kan delar av en annan nerv användas för att återställa funktionen.

  • En svag serratus anterior muskeln kan orsaka skulderbladet ben sticka ut.
  • Den skulderblad, även känd som skulderbladet, ansluter benet och den övre armen.
  • Sjukgymnastik används ofta för att förstärka axeln och eliminera symptomen av att ha en vingförsedd skulderblad.
  • Skador på den långa bröstkorg nerven kan orsakas av ett slag mot nacken och axlar.
  • Skulderbladet artikulerar med flera muskler som är involverade i arm- och axelrörelser.