Vad är en basbandsprocessor?

July 9

Mobiltelefoner och andra enheter kräver normalt betydande processorkraft för att kontrollera sina beräknings och kommunikationsfunktioner. Den centrala processorenheten (CPU) av en sådan anordning möjliggör för många funktioner, och ofta innehåller flera program och drivrutiner. De flesta mobila kommunikationsenheter inkluderar även en basbandsprocessor (BP), skild från processorn. Generellt hanterar det radiostyrfunktioner, såsom signalgenerering, modulation, kodning, samt frekvensförskjutning. Den kan också hantera överföringen av signaler.

Basbandsprocessorn vanligtvis finns på samma kretskort som CPU, utan består av en separat radioelektronik komponent. Den kan därför ha en annan programmeringsgränssnitt och kontrollmjukvara. Funktionen hårdvara är ofta oberoende av verksamheten i andra komponenter telefon också. En fördel med detta är oftast att förändringar programvaror och operativsystem inte påverkar driften av BP. Programvarufel kan påverka andra funktioner, men basbandsprocessorn kommer vanligtvis att fungera utan problem i ett sådant fall.

En applikationsprocessorn används ofta för att hantera alla de program på en enhet. En separat basbandsprocessor kan också göra det möjligt för designers telefon för att skapa applikationer och användargränssnitt utan att behöva oroa sig för ändringar i BP eller hur radiosignaler bearbetas. Trådlösa kommunikationsmöjligheter har fortsatt att öka genom den tidiga 21-talet. Vissa baseradioprocessormodeller kan hantera många kanaler på en gång, oftast vid bearbetning alla ta emot och sända krav.

Denna typ av enhet inbegriper ibland flera behandlingskomponenter. Ett slag har fyra, så det kan kombinera parameterskattning, signalökning, överföring och mottagande funktioner och andra funktioner. BP kan också söka efter mobilsignaler och spåra dem, samt utvalda antenner automatiskt. I många fall är en basbands-processor som ingår i en gemensam integrerad kretskapsel, såsom en BGA. Låga effektmodeller är ofta tillgängliga.

Från och med 2011, basband processorkapacitet är ofta positiva till den fjärde generationens protokoll för trådlös kommunikation. Processorn är ofta en del av deviceâ € s modem, och kan innefatta andra funktioner som flashminne. En låg effekt minnes basbandsprocessor har ofta kopplingar till gemensamma gränssnitt, såsom Universal Serial Bus (USB) finns i de flesta datorer och mobila enheter. Utformningen av separata processorer i en telefon är inte bara effektivt, men kunna förhindra störningar på grund av programfel, som kan orsaka omfattande telefonproblem samt nätfrågor.