Vad är Digital Audio Tape?

October 17

Digital ljudband (DAT) är en typ av media som liknar utseendemässigt till kassettband. Infördes 1987, var den digitala ljudband som syftar till att ersätta kassettband som den primära media för inspelning och uppspelning av ljud. DAT är ett digitalt medium, till skillnad från kassetter, som är analog. Digitalt ljud skiljer sig från analogt ljud i att i stället för att spela in en kontinuerlig våglängd, registrerar digitalt ljud det analoga våglängd av ljud och omvandlar den till en numerisk ekvivalent för lagring och uppspelning.

Generellt är digitalt ljud lättare att redigera än analogt ljud, eftersom alla punkter av ljud är diskreta och definieras i tid, till skillnad från analog. Medan både analog och digital ljudinspelning samma ljud, på grund av sin lagringsmekanism, skapa exakta kopior av en digital inspelning är möjlig. Analogt ljud kommer ofta försämras med tiden som det kopieras från en bit av media till en annan. Eftersom DAT registrerar i ett okomprimerat, digitalt format, kan exakta kopior göras från en DAT. Detta är inte fallet med andra digitala mediaformat som använder komprimering.

Digital ljudband fick aldrig fotfäste på konsumentmarknaden, eftersom den konkurrerade kommersiellt mot Compact Disc (CD), och de flesta större märken inte släppa musik i DAT-format. Det gjorde vinna popularitet i professionell och hem ljudinspelning, eftersom det var det enklaste sättet att skapa en mästare digital kopia av många analoga källor i studion, eller av en liveinspelning. Den digitala ljudband standard tillåtet för fyra provtagningslägen: 32 kHz vid 12 bitar; och 32 kHz, 44,1 kHz, eller 48 kHz vid 16 bitar. Justera samplingsfrekvens tillåts mer eller mindre ljudinformation som ska spelas in på samma band.

Tapes kom i längder från 15 minuter till 180 minuter. Digital ljud tejp användes också för säkerhetskopior. Ett format var avsedd att vara datorspecifik, som kallas Digital Data Storage (DDS). Medan databand och ljudband är en fysiskt liknande format, de flesta DDS-enheter är oförenliga med DAT ljudband.

Digital ljudband har fallit i onåd i de flesta inspelningsmiljöer som hårda kostnader drivlagrings har minskat. Eftersom hårddiskar möjliggör digital inspelning med praktiskt taget obegränsad längd och kvalitet, inte längre är det en fördel att spela in på den digitala ljudband. Som sådan, det finns få företag som fortfarande tillverkar DAT-spelare och band, och många äldre inspelningar på DAT måste omvandlas till nyare format eller överförs till hårddiskar för lagring.

  • Digitala ljudband är utseendet liknar kassettband, som är analog.