Vad gör folk menar när de talar om en "Perfect Storm"?

November 7

Uttrycket "en perfekt storm" används för att beskriva ett slumpartat sammanflödet av händelser som resulterar i något häpnadsväckande och ofta katastrofala. Anses på egen hand, är var och en av de händelser inte hemskt märkligt, men när händelserna kombineras, kan resultatet bli formidabel. Termen används både bokstavligt, att hänvisa till pågående händelser, och hypotetiskt, för att prata om potentiella katastrofscenarier.

Användning av denna term är inte begränsad till området för meteorologi, även om termen har sitt ursprung i meteorologiska fenomen. Många människor i området för politik, till exempel hänvisa till en perfekt storm av händelser som orsakar en oväntad eller chockerande resultat, liksom ekonomer. De katastrofala flailings av de amerikanska marknaderna under 2008, till exempel, ibland sägs ha orsakats av en perfekt storm av händelser som förenade för att skapa kaos.

Kredit för termen ges vanligen till Sebastian Junger, som skrev en bok som heter The Perfect Storm 1991. Boken handlade om en katastrofal 1991 storm som orsakade betydande mängder skador över östkusten i USA, och det var även gjort till en film. Junger, dock påpekar att han lånade termen från tjänstemän vid National Weather Service, som hänvisade till de händelser som ledde fram till 1991 Halloween Nor'easter som "perfekt" för att skapa en förödande storm.

I katastrofscenarier, tjänstemän försöker beakta de villkor som kan leda till en perfekt storm, så att de kan förutse sådana händelser och teoretiskt klara av dem. Den ökända 2005 orkansäsongen i Atlanten används ofta som en illustration av en perfekt storm, så mycket av södra USA var slagna av en serie förödande orkaner, i en serie av händelser som ingen hade förutspått. Medan bara en orkan s skador var hanterbara, de kombinerade effekterna av Emily, Dennis, Rita, Katrina och Wilma visade sig vara för mycket för många sydliga staterna.

Människor kan också använda termen när man tittar tillbaka på historiska händelser. Det är ofta lättare att konstruera en perfekt storm i efterhand än att förutsäga en, som historiker kan dra nytta av det faktum att de har den stora bilden för att titta på. En perfekt storm av händelser kan leda till allt från en kollaps av en regering att fel i en ekonomisk marknad, ibland oroväckande snabbt.

  • De multipla orkaner som drabbade Gulf Coast i USA under 2005 anses ofta en "perfekt storm"..
  • Perfekta stormar är oftast katastrofala.
  • Termen "den perfekta stormen" har sitt ursprung i meteorologi, men klyscha kan gälla för många situationer där en sammanflödet av händelser inträffar och skapar en överraskning eller katastrofal följd.