Hur Metabolism Påverkar Kroppsvikt och sjukdom

August 31

Om du tar i mer kalorier än du bränner, kommer du upp i vikt. Lagen om termodynamik reglerar att kalorier i kontra kalorier ut reglerar kroppsvikten. Inte säker på vad en hälsosam kroppsvikt för din längd är? För att få en allmän uppfattning, använder Hamwi metod.

För män: £ 106. för de första fem fot + £ 6. för varje tum över (+/- 10%)

För kvinnor: £ 100. för de första fem fot + £ 5 för varje tum över (+/- 10%)

Detta innebär att om du är en 5'5 "kvinna, är din idealvikt intervall 125 pounds, plus eller minus 10 procent av det totala beroende på storleken på din ram (subtrahera 10 procent för en relativt liten ram, lägga till den för . en relativt stor ram) Om du är mindre än 5 meter lång, kan du dela upp startnummer - antingen 100 eller 106 beroende på ditt kön - med 60 inches och sedan multiplicera med din längd i inches.

Beräkna ditt BMI eller BMI är en annan allmän mätning som ger dig en uppfattning om du är inom en hälsosam vikt sortiment:

BMI = (Vikt lbs. / Höjd inches 2) x 703

BMI diagram
BMI Range
<18,5 Undervikt
18,5-24,9 Normal Vikt
25-29,9 Övervikt
30> Obese

BMI Beräkningen är begränsad främst eftersom den inte tar hänsyn till kroppsfett procent eller kroppsform. Om du har en hel del muskelmassa, är det möjligt att du kan ha ett högt BMI, men inte vara i riskzonen för ökad sjukdom.

En annan mätning, midja-till-höft-kvot, kan användas för att bestämma närvaron av bukfetma och tar även hänsyn till kroppsform. Mät din midja på naveln och dela det med mätning av höfterna runt mitten av skinkorna.

En midja-till-höft-kvot större än 0,9 för män eller över 0,85 för kvinnor anses bukfetma av Världshälsoorganisationen. Även i människor som inte är överviktiga, kan en hög midja-till-höft-kvoten vara en riskfaktor för diabetes, högt kolesterol och högt blodtryck.

Typ 2-diabetes

Cirka 80 procent av dem som diagnostiserats med typ 2-diabetes är överviktiga eller feta. När du är överviktig, blir det allt svårare för insulin för att reglera dina blodsockernivåer, så att din kropp börjar överproducerar insulin. Att ha för mycket cirkulerande insulin kan bromsa din ämnesomsättning ännu mer, vilket gör dina celler ännu mindre mottagliga för att ta upp blodsockret, som kallas insulinresistens.

Du kan också utveckla pre-diabetes som din kropp börjar att ha mer problem att reglera blodsockret.

Du är mer benägna att utveckla diabetes om du har en familjehistoria av det, är äldre än 40, är ​​inaktiva, och har högt blodtryck. Gå till din läkare om du upplever något av dessa symtom relaterade till diabetes:

  • Frekvent urinering
  • Törst
  • Dimsyn
  • Skärsår och blåmärken som tar lång tid att läka
  • Trötthet och irriterad stämning

Hjärtsjukdom

Bära för mycket extra vikt har också en negativ inverkan på din cirkulerande lipoprotein och triglyceridnivåer, vilket ökar risken för hjärtinfarkt, stroke eller andra hjärthändelse.

Hypertoni

Ditt blodtryck ökar med din kroppsvikt, vilket också höjer risken för hjärtsjukdomar, stroke, och njursjukdom. Gå ner i vikt kan direkt leda till sänkt blodtryck.

Metabola syndromet

Detta syndrom är en av de snabbast växande fetmarelaterade problem i Amerika, och den klassificeras som ett kluster av symptom som insulinresistens, högt blodtryck, och höga blodfetter. Enligt National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES), nästan en fjärdedel av amerikanerna har detta syndrom som sätter dem på en större risk att utveckla de föregående sjukdomar.

Polycystiskt ovariesyndrom (PCOS)

Detta är den vanligaste hormonella störningar hos reproduktiv ålder kvinnor. Det kan resultera i insulinresistens, vilket gör det till en stor riskfaktor för att utveckla diabetes. De flesta som utvecklar PCOS är överviktiga, och det är som kännetecknas av en överväxt av underutvecklade folliklar i äggstockarna vilket resulterar i oregelbunden menstruation cykler, cystor på äggstockarna, och överdriven hårväxt.

Vissa cancerformer

Fetma är korrelerad med utvecklingen av vissa typer av cancer, såsom matstrupen, bukspottskörteln, levern, bröst, njure, sköldkörtel, livmoder, och tjocktarmscancer. Eftersom den totala inflammation i kroppen är också större när du är överviktig, är din kropp primas för att inleda tumörer. Dessutom fettcellerna släpper fler östrogen, lipas, och ytterligare hormoner som kan öka tumörtillväxt.

Artros

Övervikt sätter mer tryck än nödvändigt på lederna, vilket gör rörelsen svårare, vilket gör att nedbrytningen av brosk och det eventuella behovet av en gemensam-plastik. När du är överviktig, har någon typ av operation ökar risken för komplikationer och en längre vistelse på sjukhuset.

Sömnapné

Övervikt kan äventyra din lungfunktion, vilket gör det svårare att få en god natts sömn. Inte få en god natts sömn kan i sin tur öka risken för fetma, som påverkar dina hormonnivåer och aptit.