Vad är Imaging Spektroskopi?

January 20

Imaging spektroskopi, även känd som hyperspektral bildbehandling, skapar en bild av ett föremål genom registrering av ljusvågor objektet avger. Processen liknar ta ett fotografi, men i stället för att spela in endast vissa färger, plockar avbildnings spektrometer enheten upp ett brett spektrum av ljusvågor, av vilka det mänskliga ögat inte kan se på egen hand. Detta gör att forskarna att observera material och kemikalier som utgör ett föremål. Processen är icke-förstörande, vilket innebär forskarna kan observera objektet utan att skada den. Det öppnar dörrar för mer avancerad medicinsk och historisk forskning samt förmågan att studera landmassor och deras atmosfärer.

När en person ser på ett föremål, hans ögon plocka upp vissa ljusvågor som han ser som färger. Ögat blandar alla färger han kan se ihop till en bild av objektet som han tittar på. Imaging spektroskopi gör det motsatta. Det tar alla ljusvågor i ett objekt och bryter ner dem i enskilda punkter. Undersöka bilder som skapats med den här metoden kan avslöja vissa egenskaper om ett föremål, såsom de kemikalier som den innehåller.

Använda bild spektroskopi, kan observatörer spela inte bara det synliga ljuset det mänskliga ögat ser, men även ultraviolett och infrarött ljus som människor inte kan se. Två objekt som visas liknande färg på ytan kan se väldigt annorlunda ut när observerar ultraviolett och infrarött ljus de avger. Kemikalier och material som utgör ett föremål har vardera ett unikt utseende när den betraktas med hjälp av bildbehandling spektroskopi och undersöka olika objekt hjälper forskarna avgöra vilka material finns i nya objekt som de observerar.

Bilden skapas från en spektroskop ger mycket mer detaljerat än en person någonsin kunde se från att bara titta på objektet. Det kan avslöja material såsom blod på gammalt tyg som var så små eller bleka ögat kunde inte se dem. Det hjälper också i utforskandet av planeter samt vår egen planet genom att undersöka atmosfären och landmassor för att se vad de är gjorda av. En forskare kan titta på en bild av olja, till exempel, inspelad med spektroskopet och kan sedan ta bilder på andra områden för att se om oljan visas i dessa bilder. Detta låter forskare vet att oljan är i området utan att kräva användning av några destruktiva rutiner för att hitta den.