Vad är ett Upphävande?

January 11

En Upphävandet är en avskaffande, ibland även kallad en upphävande, av en lag. Upphäver oftast uppstår på grund förändrade sociala normer gör en lag verkar vara orimligt eller tveksamt. Ibland råkar svar på agitation av medlemmar i samhället som lobbar för ett upphävande av en lag som de tycker är orimligt, och i andra fall kan lagstiftarna självständigt besluta om ett upphävande. Lagstiftande organ faktiskt regelbundet tyst upphäva lagar utan att locka mycket uppmärksamhet.

I uttryckligen upphävas, är en lag som antogs för att specifikt upphäva ett tidigare lag. Ett exempel på detta är det 21 Ändring av den Förenta staterna konstitutionen, som upphävde den ökända 18: Ändring. Däremot i en underförstådd upphävande, är en ny lag som antogs som strider mot en gammal lag och den nya lagen har företräde, effektivt tömning den gamla lagen även om det kan finnas kvar på böckerna.

I vissa länder har människor upprörda för borttagning av föråldrade lagar som inte verkställs, eller som har ersatts av andra lagar i förstådda upphävande. Många människor är förvånad över att det finns ett antal märkliga lagar om böckerna i deras område, förbjuda alla former av aktivitet från walking ormar på söndagar för att bära byxor medan kvinnor. Vissa av dessa konstiga lagar samlas i kompendier för allmän munterhet, men de är aldrig verk och repealers hävdar att medan de är historiska kuriositeter, bör de ändå drabbas av de juridiska böcker.

I andra fall, människor som vill upphäva lagar vill göra det eftersom de tror att en lag har mycket verkliga och skadliga effekter. Många nationer har upphävts lagar som institutionalisera rasism, till exempel, som sociala normer har förändrats och det har skett en större push för lika rättigheter. Likaså har repealers fokuserat sina ansträngningar på lagar som diskriminerar andra grupper, såsom kvinnor, homofile och lesbiska, och religiösa minoriteter, med målet att göra samhället mer fria och lika.

Processen till upphävande av en lag varierar med nationen. I vissa områden, kan medborgarna använda systemet initiativet och folkomröstningen för att hålla en omröstning som kräver ett upphävande. I andra måste medborgarna uppmana lagstiftare att sponsra ett upphävande, och när upphävandet når ett lagstiftande organ, kan de driva andra lagstiftare att stödja den. Lagstiftarna tenderar att vara särskilt kan ändras för förslag i valår, då de aktivt arbetar för att behålla röster från väljare.