Vem är Norma McCorvey?

June 4

Norma McCorvey är ett namn som många människor inte känner igen, även om McCorvey är känd, eller kanske ökända, beroende på hur man ser på sin situation. De flesta människor vet Norma McCorvey med ett annat namn, eller ett alias, vilket är Jane Roe. Ja, hon är Jane Roe som var kärande i den kontroversiella abort fallet Roe v. Wade.

År 1973 svarade Förenta staternas högsta domstol en utmaning mot abort lag i Texas och fastställt att abort var en konstitutionell rättighet baserad på integritet. Fallet huvudsak legaliserade abort i alla 50 stater, trots att många kallar den "dåliga lag" och tror att abort bör vara en statlig nyemission. Den pro-choice rörelsen såg det som en seger, även om Norma McCorvey aldrig haft en abort. Hon var inte längre gravid med den tid ärendet hördes, att ha fött en dotter som gett upp för antagande.

Intressant nog Norma McCorvey, kvinnan som en gång kallade Roe v. Wade, "min lag", har sedan dess haft en attitydförändring. När du arbetar i en abortklinik och innerligt stöder abort, träffade hon sin nemesis - och framtida vän - i en man vid namn Flip Benham. Benham ledde en anti-abort grupp som kallas Operation Rescue, som flyttade in nära Norma McCorvey kontor. Hetsiga debatter och protester följde, men McCorvey började så småningom att förstå gruppens övertygelser. Hon konverterade till kristendomen och sedan till den pro-life-rörelsen.

Det var en liten flicka som heter Emily, dotter till en operation Rescue medarbetare, som Norma McCorvey krediter slutligen med sin konvertering. Trots att hon inte höll med McCorvey, barnet visade henne kärlek, acceptans och vänskap. Det var långt mer än Norma säger att hon fått från dem som hon känner använde henne som en "bonde" för att främja sin agenda. Hon trodde att de var mer intresserade av abort än de någonsin var med henne.

De advokater som främjat fallet hävdar att Norma ville göra abort på den tiden, men att Roe v. Wade var egentligen inte om McCorvey i första hand. För dem var det aldrig om en individ utan om att säkra aborträttigheter för kvinnor i allmänhet. Norma McCorvey var helt enkelt en kvinna som var på den tiden upplever en oplanerad graviditet och var villig att skriva under ett intyg och bli chef käranden i rättegången. Hon nu beklagar djupt att ha deltagit i den.

Efter att ha arbetat inom abortindustrin, Norma McCorvey inte längre ser abort som "frihet" för kvinnor. Hon säger att hon såg pengarna rulla in, exploatering och retorik mer än hon såg säkert eller vårdande behandling för kvinnor i kris. Norma McCorvey har skrivit en bok som heter Won av Love, som detaljer hennes resa från att vara Jane Roe till starta eget pro-life uppsökande kallas Roe No More ministeriet.