Vad är en Daguerreotype?

January 4

En daguerreotype är ett fotografi som framställts med hjälp av daguerreotyping processen. Daguerreotypes betraktas ofta som den första livskraftig form av fotografi, men tekniken var snabbt ersatt med effektivare fotografiska processer. Några exempel på daguerreotypes kan ses på visning i museer och anläggningar som upprätthåller material rörande fotografins historia, och upprepningar av daguerreotypes trycks ofta i läroböcker så att läsarna kan se vad historiska siffror och platser verkligen såg ut.

Processen utvecklades genom ett samarbete mellan Louis Jacques Mande Daguerre och Nicephore Niepce. Niepce dog innan processen fulländades, lämnar Daguerre till finess tekniken, namnge det efter sig själv, och ta första kända daguerreotypen 1837. Två år senare var upptäckten aviserats av franska vetenskapsakademin, och den franska regeringen förklarat Daguerreotype en "gåva till världen." Den fotografiska processen spred sig snabbt och för första gången, blev fotografering en livskraftig yrke.

För att ta en daguerreotype, använder fotografen en polerad fotografisk plåt täckt av silverjodid. Plåten exponeras för ljus genom en kamera, och sedan ångad över varmt kvicksilver tills bilden utvecklar, vid vilken punkt bilden kan fixeras. Den resulterande bilden är vanligen omkastas, om inte kameran är försedd med en spegel, och det är också ytterst ömtålig och känslig för både ljus och värme.

Historiskt sett har daguerreotypes säljs i glasfall så att glaset skulle kunna skydda en bild. Även med ett skyddsglas fall många av dessa bilder har förlorat över tid, även om det finns några anmärkningsvärda överlevande bilder, t.ex. en tidig porträtt av Abraham Lincoln som en United States Senator. Daguerreotyping hade också den distinkta nackdelen av att vara en direkt fotografisk process, vilket gör bilderna omöjligt att replikera och distribuera. Kopior av daguerreotypes kan göras genom gravyr, men gravyrer fångar inte samma detaljnivå som ett fotografi gör.

Daguerreotypen visade sig vara en stor hit när den släpptes till världen. Många porträtt studios fotografi vuxit upp i varje större stad för att tillgodose människor krävande fotografier. Eftersom processen förfinades, den tid som behövs för exponeringen krympte från 15 till 30 minuter för att under en minut, vilket gör fotografering bekvämare och fungerande för porträttmotiv. Införandet av ambrotype 1854 effektivt drivit daguerreotypen ur modet, men man kan säga att daguerreotypen banade väg för den moderna fotografering genom att visa att det var möjligt att göra fotografering kommersiellt gångbar.