Vad är en Monohull?

March 4

En monohull båt är den typiska designen som de flesta föreställer när man tänker på en båt. Den enkelskrov båt kallas en monohull, medan båtar med två skrov är kända som katamaraner, och tre skrov eller tri skrov båtar är kända som en trimaran. Den monohull eller enkelskrov båt är kanske den vanligaste båten designen som används idag. Används i alla typer av båt design från små segelbåtar till supertankers och fraktfartyg på det öppna havet, är en testad och mycket framgångsrik båttypen den monohull designen.

Fördelarna med en monohull är att båten kan skära genom tunga vågor med lätthet. Genom skära genom vågorna i motsats till att köra på toppen av vågorna, är båten kunna rida mycket smidigare genom vattnet. Att ha en enkelskrov där för att lasta gods tillåter monohull att fördela vikten där den kommer att ge den mest stabila ballast medan vägen till fartygets destination. De flesta Enskrov fartyg har segregerade lastrum inom fartyg skrovet som kan laddas och stängas av från resten av fartyget med hjälp av tunga låsa dörrar.

En av nackdelarna med monohull konstruktion är att den måste använda barlast för stabilitet. Ballasten kan bestå av nästan vad som helst som kan väga fartyget ner och kompensera någon vind eller våg som kan försöka kapsejsa båten. Nackdelen ligger emellertid i det faktum att om inte ballast består av en produkt som kommer att flyta, är båten riskerar att sjunka om det händer att ta på för mycket vatten.

Vissa Enskrov mönster faktiskt ha två skrov. Fartyg såsom tankfartyg som transporterar olja och flytande laster har ofta en dubbel skrovkonstruktion. Denna design består av ett skrov inuti ett skrov som tillåter ett ihåligt utrymme föreligga mellan de två skroven. Detta hjälper till att skydda fartyget från punkte om det skulle stöta på ett objekt, vilket förhindrar farliga och dyra läckor.

Även om inte lika stabil som en multi-skrov båt, har enkelskrov designen stått sig tid i förhållande till att vara en säker och hållbar och effektiv design. Används i racing samt nöjesbåtar, är den enskilt skrovet ganska lätt att använda och är den traditionella designen används för att lära en nybörjare att segla. Medan vissa sjömän gå vidare flerskrov båtar för att öva sitt hantverk, kommer de flesta tillbaka till en enda skrovkonstruktion för att njuta av sporten i dess mest rena och traditionella formen.

  • Enskrov båtar skär genom vågorna lätt.
  • Monohulled fartyg brukar gräva i vattnet när de seglar in i en sidvind.
  • En båt med ett enda skrov klassificeras som en "monohull".