Vad är Kasuti?

December 18

Kasuti är en klassisk broderier teknik främst anställda i Karnataka, Indien. Det är känt för sin genomarbetade skönhet och används ofta för att farkosten en Kanchivaram eller Ilkal saree. Kasuti broderier inte beskrivs innan vävning utan förlitar sig på att räkna gängor pjäsen, som ibland kan numrera upp till 5.000 handsydda stygn. Detta resulterar i mycket unika bitar som är en av ett slag och inte lätt kopieras.

Termen "kasuti" tros komma från ordet kasheeda. I persiska betyder kasheeda "broderi." Många tror termen lånades från pers sedan Indien genomförde en stor del av handeln med denna region i den sjätte till åttonde århundradena, då kasuti först praktiseras. Andra citerar ursprunget till ordet som en kombination av orden kai, som betyder hand och suti, betecknar bomull.

De första kasuti mönster var tillverkade under regeringstiden av Chalukyadynastin i sjätte århundradet Indien. Tekniken visade sig oerhört populära och slutligen praktiseras av kvinnor runt om i regionen av vad är nu Karnataka. I modern tid är det fortfarande ett broderi metod främst kvinnor, särskilt de i byn Dharwar.

Kasuti brodermönster finns i en mängd olika former och stilar. De mest populära är torn, snäckor, och vagnar. Dessa konstruktioner är broderas direkt på en saree eller annat tygstycke och har blivit en varumärkesprodukt av Taka regionen.

Den tid och ansträngning som går in kasuti är ganska intensiv. Allting är sydd för hand, utan användning av konturer, mönster, eller spårning. Det finns inga knutar används i kasuti, garanterar att båda sidor av tyget ser identiska.

Det finns två huvudtyper av stygn som används i i tekniken. Gavanti är en linje eller dubbel kör stygn, medan murgi stygn skapar en sicksack design med en enkel lagningssöm. En normal synål används för att skapa broderier.

Med avtagande pengar och allmänhetens intresse, populariteten av kasuti minskade under den senare delen av 20-talet och början av 21 st. De som är intresserade av konst, kultur och hantverk, dock erkände skönhet och intrikata talang som krävs för att skapa kasuti och en väckelse har lett till ett förnyat intresse för konstformen. Marknadsplatser i Karnataka säljer fortfarande utsmyckade bitar, och entusiaster från hela världen reser till regionen för att dra nytta av sina varumärkes broderier produkter.

  • Kasuti är en typ av broderi som handlar om att skapa unika, genomarbetade mönster.
  • De första kasuti mönster var tillverkade under regeringstiden av Chalukyadynastin i sjätte århundradet Indien.