Vad är Pantaloons?

April 2

Byxor är knälånga, vadlång eller fotsida lösa byxor som kan bäras av antingen män eller kvinnor. Ordet Pantaloon kommer från det italienska ordet Pantalone, som i sin tur härrörde från ett tecken i en sjuttonde talet komedi lek. Tecknet i pjäsen, Panta, visades bära dessa byxor, och var förmodligen den första personen att bära dem offentligt.

Under den franska revolutionen, revolutionärerna föraktade de dåvarande fashionabla ridbyxor till förmån för byxor. Knäbyxor var symboliskt för den avsatte kungligheter och aristokrater. Den Pantaloon, å andra sidan, tycktes ha en mer broder karaktär.

I Georgiens England, principen trendsättare i ton, Beau Brummel, antog fotsida byxor för mer sparsmakad än fashionabla skäl. Han tyckte om att presentera ett snyggt, rent utseende, och hans Pantaloon hade fotmanschetter att hålla det rakt och uncreased. Denna Pantaloon mode var naturligtvis, föregångaren till den moderna byxor.

Kvinnor tog att bära klänning byxor i Napoleons Frankrike. Knälånga och fotsida versioner bärs som underkläder under ljus muslin Empire-midja klänningar. Vita eller hudfärgade flickor pantaloons var också på modet vid denna tidpunkt.

Bloomers, även känd som Bloomer byxor, gjorde sitt framträdande i mitten av artonhundratalet i USA. Designad av kvinnorättsaktivisten Elizabeth Smith Miller som praktiskt dräkt för trädgårdsskötsel, liknade Pantaloon mönsterharemsbyxor och var bäras under en kort kjol eller klänning. Den klädsel var definitivt mer bekväm och förnuftiga än vad det var som bärs av de flesta västerländska kvinnor på den tiden: stela korsetter och långa, fulla kjolar som behövde sex eller fler underkjolar under. Mrs Miller mode var först genom hennes kusin Elizabeth Cady Stanton och sedan antogs av Mrs Stanton vän, Amelia Bloomer.

Den klädsel hamnade uppkallad efter Mrs. Bloomer som hon publicerade den i hennes feministiska tidskriften The Lily, och uppmanade kvinnor att bära en Pantaloon i stället för de besvärliga kjolar. Eftersom sådana förgrenade plagg ansågs territorium män på den tiden fanns det mycket kontrovers i frågan, och kvinnor som bar dem ställdes inför betydande förlöjligande och nedvärdering. Den Pantaloon mode främst förespråkats av aktivister intresserade av kvinnors rättigheter och kvinnors klädsel reformer, och inte fånga på med allmänheten. Mrs. Bloomer själv så småningom övergav den till förmån för buren krinolin, men Pantaloon blev acceptabelt som en cykling kläder för kvinnor i de sista åren av det nittonde århundradet.

  • Innan byxor, de flesta västerländska kvinnor bar stela korsetter med långa, fulla kjolar.