Vad är Wood Konserveringsmedel?

February 18

Ett träskyddsmedel är en process eller substans som när den tillämpas på trä kommer att hålla den säker från faror som röta, insekter eller vattenskador längre än om virket lämnades obehandlad. Det finns ett stort antal olika kemiska och mekaniska processer används för att konservera trä. Den vanligaste ämne som används i icke-industriellt trä är koppar. Såvitt rent mekaniska processer, värme och eld behandling är vanligast. I samtliga fall är målet för ett träskyddsmedel för att avlägsna luft och vatten från träet utan att den splittras eller spricka.

Tidig träskydd gjordes med beck eller tjära. Dessa ämnen används fortfarande i modern träskydds är vissa omständigheter. Generellt är petrokemi i beck och tjära tillämpas av sig själva, ta bort en del av röran i samband med dessa ämnen.

Det finns flera olika föreningar som används bygger på det övergripande målet skydd och användning för träet. Den vanligaste icke-hushålls ämnet kromaterad koppararsenat (CCA). CCA träskyddsmedel använder koppar som fungicid och arsenik som insekticid, medan krom håller dem både i träet. Detta gör att träet har en liten grön färg, en vanlig syn på utanför staket, trall material och elstolpar.

Eftersom arsenik är så giftig, har många områden flyttat från nybyggnation använder CCA. I dess ställe har de flesta träskyddsmedel gått till alkaliskt koppar kvartar (ACQ) eller koppar azol (CA-B). Dessa konserveringsmedel arbetar på ungefär samma sätt som CCA, men med mindre av dess negativa bieffekter. Som en nackdel, den höga mängden koppar i ACQ förstör järn och stål, vilket resulterar i betydligt mer omfattande byggkostnader.

Utanför koppar, finns flera andra kemikalier som används. Två av de mer vanliga icke-kopparföreningar är borat och silikat-baserade. Dessa ger tillräcklig konservering men mycket lite i form av insektsmedel. Dessutom är dessa kemikalier läcka ut från träet när den utsätts för vatten, vilket gör dem oanvändbara är vissa områden.

Kopparborat och silikatföreningar är alla vattenbaserade träskyddsmedel. Oljebaserade föreningar, sådan petrokemi och växtoljor, är vanliga i industri behandlingar. Vissa av dessa kemikalier har en hög giftighet för människor och en vidriga lukt. Som ett resultat, är de bara används i områden där virket kommer att vara blöt hela tiden och där det inte finns en massa människor.

Värmebehandlingar är vanliga i vissa områden som en kemisk alternativ. Värme som träskyddsmedel har blandade resultat; det ofta beror på vilken metod som används och vilken typ av trä. Den grundläggande idén är värmen ändrar makeup av träfibrer, vilket gör dem mer vattenavvisande och mindre aptitlig för insekter.

  • En träskyddsmedel hjälper till att hålla träet säker från röta, insekter och vattenskador.