Vad är en fetma skatt?

May 31

En fetma Skatten är en skatt som syftar till att minska fetma av en befolkning, oftast genom att beskatta skräpmat som är rika på kalorier men ger lite näring. Det kallas ibland en fettskatt. Föreslagna livsmedel som skall beskattas ofta inkluderar läsk, mat med högt i vissa fetter, och snacks. Den fetma skatten har jämfört med andra som är utformade för att minska negativa beteenden, som de på alkohol eller cigaretter. Motståndarna oense över för- och nackdelar med en övervikt skatt och vad det skulle innehålla.

Den vanligaste formen av en fetmaskatt är en liten skatt som läggs till snacks, sockrade läsk och saft smaksatt drycker med tillsatt socker. Andra planer kan omfatta skatter på snabbmat, godis eller godis, och de så kallade dåliga fetter - transfetter och mättat fett. Det har föreslagits att detta kan minska det totala antalet kalorier som förbrukas, vilket leder till en minskning av fetma. Om så är fallet, bekämpa fetma med en skatt skulle också minska relaterade hälsoproblem, såsom hjärtsjukdomar. Det är ofta föreslagit att medel från dessa skatter skulle kunna användas för att utbilda allmänheten om ett sundare sätt att äta.

Diskussionen över en skatt på fetma ofta kretsar kring vilka typer av livsmedel bör beskattas. Läsk kan vara hög i kalorier från socker, men innehåller inget fett. Å andra sidan är olivolja ofta anses friska, men alla dess kalorierna kommer från fett. Detta har lett till oenighet hur en effektiv fetma skatt skulle sättas i verket.

De som är för en fetmaskatt hävdar att skatten skulle kunna ha en effekt liknande den på cigaretter. Cigarettrökning har sjunkit i många länder på grund av ökade skatter och folkhälsokampanjer. Supportrar kan säga att det kunde ändra människors vanor vid en yngre ålder, när barn och ungdomar inte kommer att betala mer än de måste. Ett antal andra argument säger att det kan minska sjukvårdskostnader och samla in pengar till en bättre medvetenhet hälsa. Förespråkarna hävdar också att en begränsad skatt kan rikta bara de mest skadliga livsmedel.

Kritiker av en skatt på fetma säger ibland att det kan fokusera på bara en del av problemet. Till exempel skulle två snacks innehåller samma mängd kalorier, men bara en kan beskattas eftersom det har en av de så kallade dåliga fetter. Även kritiker hävdar att det finns mindre bevis för att skräp enbart mat är en viktig orsak till fetma. Andra oroar sig för att en övervikt skatten helt enkelt skulle vara en förordning som minskar konsumenternas val.

  • Snabbmat kan bli föremål för en fetmaskatt.
  • Att äta för mycket mat - särskilt skräpmat - kan orsaka fetma. Dessa livsmedel kan beskattas för att uppmuntra folk att äta hälsosammare.