Vad är en Acromioclavicular Ligament?

July 24

Den acromioclavicular ligament är ett band av fibrös bindväv som förbinder acromion av skulderbladet till nyckelbenet eller nyckelben vid acromioclavicular (AC) gemensamt. Egentligen två ligament kallas överlägsna acromioclavicular ligament och sämre acromioclavicular ligament, kapslar den och stabiliserar leden samt håller benen ihop. Det är denna stabilisering som gör det möjligt att lyfta armarna ovanför huvudet.

En synovial glid gemensam känd som en plan gemensam, är AC leden kännetecknat av de plana ytorna hos de intilliggande ben glider förbi varandra. Här, i sidled eller utanför änden av den långa och smala nyckelbenet gränsar med acromion, en klubb-formad beniga projektion av skulderbladet finns på toppen av axeln. Dessa två ytor hålls samman över och under fogen genom acromioclavicular ligamentet, som tillåter benen att glida något mot varandra allt eftersom armen lyfts overhead eller roteras inuti glenohumeral eller axelleden.

Den acromioclavicular ligamentet är uppdelad i två sektioner. Som namnet antyder, den överlägsna acromioclavicular ligament täcker toppen av leden, som sträcker sig från den övre yttersta ytan av nyckelbenet till den övre innersta ytan av acromion. Likaså driver den underlägsna acromioclavicular ligamentet över undersidan av fogen från den undre utsidan aspekten av nyckelbenet till den nedre insidan aspekten av acromion.

Med fibrer löper i längd mellan de två benen, är den överlägsna acromioclavicular ligament större och bredare än den sämre ligamentet. Det är kontinuerlig på sin övre yta med aponeuroses av trapeziusmusklerna och delta musklerna i den övre delen av ryggen och axeln, respektive. En aponeurosis är den vita senan liknande hölje som omsluter varje muskel och bifogar det till det gemensamma den korsar, gjord av ett fiber ämne inte olik den som ett ligament. Nedanför den överlägsna ligament är ledkapseln, som innehåller ledvätskan och disk som smörjer leden och dämpa de intilliggande beniga ytor.

Den sämre acromioclavicular ligament hittas strax under ledkapseln, åtskild från denna med ett dubbelt membran. Under den underlägsna ligamentet är supraspinatus senan, som löper horisontellt under acromion processen och över toppen av humerus ben, där det fäster i överarmen. Den supraspinatus är den översta muskeln i rotatorkuffen och är involverad i att höja armen ovanför huvudet samtidigt stabilisera axelleden.

  • Den acromioclavicular ligament länkar acromion av skulderbladet till nyckelbenet.