Vad är kopplingen mellan kobalamin och folat?

March 16

Kobalamin och folat är relaterade genom att de båda påverkar kroppen noggrant, och en brist eller överskott i en, kan påverka nivåerna av andra näringsämnen. Till exempel kan en person med låg kobalamin nivåer utveckla en folatbrist. Någon med befintliga låga nivåer av kobalamin som kompletterar sin kost med endast folat kommer sannolikt förvärra kobalaminbrist. Det är viktigt att få tillräckliga nivåer av både kobalamin och folat. Konsumerar stora mängder folat, antingen genom livsmedel eller kosttillskott, kan dölja en befintlig kobalaminbrist genom att korrigera symptom som annars skulle vara synligt.

Vitamin B-12 är det gemensamma namnet för kobalamin. Den finns i animaliska produkter, såsom fisk, fågel, kött, ägg och mjölk. Det är också till spannmål och bröd, och finns i de flesta grundläggande vitaminföreningar. Den rekommenderade dagliga intaget av kobalamin är 2,4 mikrogram (mcg) dagligen.

De flesta friska människor i utvecklade länder har tillräckligt intag av kobalamin. Äldre vuxna och personer som har svårt att absorbera näringsämnen genom rötning, såsom de med minskade nivåer av magsyran, tarmsjukdomar och personer med perniciös anemi, löper en ökad risk att drabbas av en kobalaminbrist. Det beräknas att mellan 1,5 och 15 procent av befolkningen i de utvecklade länderna har en viss nivå av kobalaminbrist. Symtom på en brist i kobalamin är trötthet, förstoppning, aptitlöshet, viktminskning, svaghet, och megaloblastisk anemi, ett tillstånd där de röda blodkropparna är större än normalt. En brist är typiskt behandlade med B-12 injektioner, för att undvika problem med utnyttjandet.

Folat är ett vattenlösligt B-vitamin. Den syntetiska versionen av folat kallas folsyra. Folat finns i gröna bladgrönsaker, samt andra grönsaker som sparris och okra, frukter såsom meloner och bananer, linser och andra baljväxter, svamp, apelsin och tomatjuice, och inälvsmat. En folatbrist kan leda till megaloblastisk anemi, såväl som en ökning av graviditetsförlust och födelsedefekter.

RDA för folat är 400 mikrogram. Tillräckliga nivåer av folat minskar homosystine nivåer i blodet, hjälper kroppen att producera röda blodkroppar, stöd i metabolismen av protein, och hjälpmedel i celltillväxt och delning. Många bröd och spannmål är berikade med folsyra, vilket gör brister relativt ovanliga i utvecklade länder.

Ett blodprov för att avgöra om en patient är bristfällig i både kobalamin och folat får anges om personen uppvisar beteendemässiga eller mentala förändringar, såsom irritabilitet, depression, eller paranoia. en kobalamin och folat brist är särskilt sannolikt att vara en faktor i beteendeförändringar hos äldre. Fysiska symptom som kan tyda på en brist i båda näringsämnen inkluderar oförklarlig trötthet, svaghet, yrsel, eller ont i mun och tunga.

  • Gravida kvinnor rekommenderas att ta folsyra tillskott för att minska risken för fosterskador.
  • Baljväxter innehåller folat.
  • Lockigt endive, som innehåller folat.
  • Folat är en viktig B-komplex-vitamin finns i spenat och andra gröna bladgrönsaker.