Vad är hjärtmask?

November 22

Hjärtmask är en parasit som infekterar och försvagar vissa djur, särskilt husdjur som katter och hundar. Masken kräver myggor fullborda sin reproduktionscykel, så det är vanligast i fuktiga, varma områden som Mississippifloden Valley och Mexikanska golfen. Även helt förebyggas, kan veterinärer bara behandla det i ett tidigt skede, så det leder till många dödsfall per år.

Hjärtmask är klassificerad som en parasitrundmask. De vanligaste arterna är Dirofilaria immitis. Maskar sprider sin smitta till djur, som vargar, prärievargar, illrar och rävar, genom myggor, men inte direkt från en däggdjur till ett annat. Liksom andra parasiter, de har en flerstegs reproduktionscykel dvala och aktivitet för att förbättra sina chanser att överleva.

Hjärtmask börjar med små, ägg-liknande ung som cirkulerar i blodet av ett infekterat djur. Dessa mikrofilarier ställa sig till myggor. När en mygga dricker däggdjur blod, intar det microfilariae, låta dem utvecklas till mogna larver inuti insekten. Detta tar några veckor, varefter mygga oundvikligen insättningar på hjärtmasklarver tillbaka in ett däggdjur genom en annan bit. Larverna växer och mognar till en bördig, vuxen spolmask i hjärtat och lungorna av det angripna djuret.

Hundar och katter är olika deras kvalitet för infektion och relaterade symtom. Hos hundar är mer benägna att migrera till lungkärlen och den högra kammare i hjärtat av hjärtmask. Här kan en mask växa i många år, slingrande genom hjärtat och slutligen strypa den. Hos katter, maskarna verkar föredra lungorna. Efter några månader, kan husdjur utvecklar symptom.

En katt eller hund med hjärtmask kommer att vara trött, lätt utövas, håglös, så småningom uppvisar belastad andning, hosta, viktminskning, hosta blod, ytlig andning, och oförmågan att gå långa sträckor. Kanske efter en period av år, kan ett djur dör av hjärtsvikt orsakad av hjärtmask.

Precis som loppangrepp, kan hjärtmask förebyggas genom månatliga doser av medicin. Dessa finns tillgängliga på din veterinär kontor i form av topikala geler, piller eller injektioner. I klimat där förekomsten av parasiten är högre, de flesta veterinärer rekommenderar årliga tester för att säkerställa ditt husdjur är fortfarande frisk, även om de är på förebyggande medicinering.

Hjärtmask kan diagnostiseras med ett blodprov. När väl diagnosen, har andra metoder för att bedöma hur mycket skada orsakats på lever, njure, hjärta och lungor är nödvändigt att börja behandlingen. I de tidiga stadierna, skott och kirurgi kan bli ett djur av en svag angrepp. Vissa djur kan vara förbi punkten förtrogne behandling. Rådgör med din veterinär för att se till att din katt eller hund är tillräckligt skyddade.

  • Veterinarians rekommendera att ge djur hjärtmask piller för att förhindra en hjärtmask infektion, som kan vara dyra och svåra att behandla.
  • Både katter och hundar kan få hjärtmaskar.
  • Kirurgi kan krävas för att befria ett djur av en hjärtmask.
  • Hjärtmask överförs vanligen genom myggbett.
  • Maskar sprids hjärtmask till djur som prärievargar via myggor.
  • Hjärtmask i ett sällskapsdjur kan diagnostiseras av en veterinär.