Vad betyder "Half-Baked" Mean?

February 15

"Half-baked" är ett engelskt uttryck för något som verkar som om det skapades hastigt eller felaktigt. Det är oftast appliceras på en tanke eller plan som är otillräcklig, som i frasen "en halvfärdig idé." De säger sitt ursprung i en värld av matlagning, naturligtvis, där de flesta recept kräver en viss tid i ugnen för optimal kvalitet. Om en maträtt tas bort från värmen innan dess, får sin smak och livsmedelssäkerhet äventyras. Ordspråket har varit i bruk i den engelskspråkiga världen sedan åtminstone 1600-talet.

Bakning involverar matlagning på låg värme under en längre tid. Det är den bästa metoden för att förbereda bröd, tårta och andra bakverk. En mängd olika bakningsmetoder kan användas för att framställa många andra typer av livsmedel samt. Bakning är en gammal metod för matlagning, anställd av romarna och andra civilisationer som använder tegel och sten ugnar eller ens brand gropar. Nyckeln till lyckad bakning är kombinationen av värme och tid; om någon av dessa element är otillräcklig, skålen kommer inte att helt kokta.

Oxford English Dictionary, en standardreferens för engelskt språkbruk, datum frasen "halvfärdiga" till 1613. Då eller nu, skulle dess innebörd vara klart för alla med ens en rudimentär kunskap om matlagning. Det kan betyda vad som helst som är ofullständig, bristfällig eller fortfarande delvis i ett primitivt tillstånd. Som med mat, något som är halvfärdiga kan vara enbart obekvämt eller rent ut sagt farligt. Vissa livsmedel, särskilt kött, måste genomkokt för att avlägsna mikrober och andra patogener som kan orsaka matförgiftning.

Ett gammalt uttryck från den brittiska provinsen Cornwall definierar en dåraktig människa som "bara halvfärdig; sätta in med brödet och tas ut med kakor. "Detta syftar på den kortare bakning tid som krävs för bakverk. Tillämpat på system eller idéer, frasen innebär oftast att planen inte är tillräckligt genomtänkt, särskilt dess långsiktiga resultat eller konsekvenser. I de flesta fall är det inte innebära att planen kan förbättras med ytterligare "bakning", utan snarare att den ska kasseras till förmån för en bättre och mer komplett idé.

Frasen används ofta i komedi. Den tecknade "I Guds Kitchen," från Gary Larsons Far Side komisk remsa, visar Gud avlägsna planeten Jorden från en ugn och tänkande, "Något säger mig denna sak är bara halvfärdig." Frasen används också som titeln på en 1998 Dave Chappelle film om marijuana användare, en ordlek på slanguttryck "bakat", vilket innebär högt på potten. I den klassiska 1967 filmen The Graduate, är det tecken som spelas av Dustin Hoffman tillfrågad av sin far, om en idé är inte "lite halvfärdig." Hoffman svarar: "Åh nej, pappa, det är helt bakat."