Snabbare Windows Vista Sök med jokertecken och booleska operatorer

November 9

Windows Vista sökverktyg är ett bra verktyg för att lokalisera filer och mappar. Men om du har provat att köra en enkel sökning efter din fil utan framgång, det finns många verktyg tillgängliga för att förbättra Windows Vista förmåga att söka efter förlorade filer och mappar. Dock är Vista stöd av dessa verktyg begränsad, och du måste veta det rätta sättet att be för att få de resultat du vill.

Använda sökning jokertecken

Använda joker termer är ingen ny idé. Vista, liksom de flesta sökmotorer på Internet kan du använda tecknet? för att representera ett enda tecken och * för att representera en teckensträng. Så, till exempel, söker d d matcher med gjorde, men inte med dreglade;? Söker d * d matcher fruktar och bedrövad.

Om du inkluderar ett wildcard i dina sökkriterier, söker Vista genom dina filnamn bara (inga filens innehåll, egenskaper eller andra metadata), och det avgör matchningar baserat enbart på början av filnamnet. Så en sökning efter d? D kommer att matcha en fil som heter dodo.doc, men det kommer inte överens hodad.mp3. En sökning på d * d kommer att dra träffar på dooood.doc eller disis.rad (notera hur filtillägget räknas), men det kommer inte överens mydad.jpg.

Använda booleska termer

Vista har några booleska sökfunktioner, men det är fel-benägen och buggig. Även med dess problem, kan med hjälp av booleska termer hjälpa om du vet vad du gör. Om du skriver två olika ord i sökfältet, antar Vista automatiskt att du vill hitta filer som matchar båda orden.

Till exempel, om du söker på orden baka smörgås, Vista hittar filer som innehåller både ordet baka och ordet smörgås, som visas här. Du kanske känner igen att det är i huvudsak en Boolean "OCH" sök: med andra ord, är baka smörgås samma sak som bakar och smörgås.

Snabbare Windows Vista Sök med jokertecken och booleska operatorer

Av någon anledning, Vista ökning GÖR DU KAPITALISERA konstiga saker, inklusive booleska termer. Så du måste kapitalisera AND och OR; Om du inte gör det, Vista ökning förutsätter att de är bara sökord för att söka.

Enligt samma logik, att utföra eller sökningar, måste du ange de sökord med ett kapital eller i mitten, till exempel baka eller smörgås. Vista hämtar alla indexposter som innehåller hänvisningar till antingen baka eller smörgås

Snabbare Windows Vista Sök med jokertecken och booleska operatorer

Förutsägbart, kan du kombinera AND och OR med parenteser och inte att ytterligare styra Vista sökande. Till exempel kan du söka efter filer som innehåller antingen orden baka och bröd eller orden smörgås och bröd. I Vista-tala, det är (baka eller smörgås) och bröd.

Snabbare Windows Vista Sök med jokertecken och booleska operatorer

När det kommer till Office-dokument, kan Vista söka leta efter nyckelorden inne dokumenten, eller de kan vara en del av filnamnet, författarens namn, en av taggarna, eller någon annan del av information eller metadata.