Vilka faktorer påverkar mina chanser att bli gravid?

January 20

En kvinnas chanser att bli gravid kan ökas eller minskas med ett antal faktorer. Att upprätthålla god hälsa och göra kloka val av livsstil kan förbättra sannolikheten för att ha en baby. Tillåta infektioner gå obehandlade och försöker bli gravida med en man som har fertilitetsproblem kan göra befruktning svårt, om inte omöjligt.

Många människor tror att ju mer man har sex desto bättre är dina chanser att befruktningen. Till viss del kan detta vara sant eftersom du är mer benägna att ha sex vid rätt tidpunkt. Timing är viktigare än frekvensen eftersom bli gravid innebär befrukta ett ägg. Poängen under vilken en bördig ägg är tillgänglig för att detta ska ske är känd som ägglossningen, vilket sker vid en viss tidpunkt under månaden. Eftersom det är viktigt att ha samlag under eller nära tidpunkten för ägglossning är det ofta fördelaktigt att använda fertilitet tester.

Det finns ett antal av livsstilsfaktorer som kan minska en kvinnas chans att bli gravid. Om exempelvis endera partnern röker, kan det vara svårare för en kvinna att bli gravid. Användandet av droger kan också ha en negativ inverkan. Näring spelar en viktig roll för att förbättra kvinnans chanser att ha en baby. Kvinnor som är undernärda har svårare att bli gravid än de upprätthålla en hälsosam diet.

Din sjukdomshistoria kan påverka dina chanser att bli gravid. Om du kontrakte vissa sexuellt överförbara sjukdomar i det förflutna eller för närvarande smittade, kan det vara svårt för dig att bli gravid. Detta problem uppstår också från skador orsakade av infektioner som inte behandlas snabbt nog och enligt rutinerna, såsom aborter, vilket kan ha orsakat trauma dina organ. Preventivmedel kan också minska dina chanser att bli gravid ett tag. Även om du kanske har slutat din kur när du bestämt dig att bli gravid, är det möjligt att effekterna kan dröja.

Ålder vanligaste påverkan fertilitet. När du når 35, dina chanser att befruktningen börjar sjunka. Ju äldre man blir, desto mer dina chanser att bli gravid tenderar att minska. Dina genetik kan också ha en effekt på dina ansträngningar. Kvinnor vars mödrar och mormödrar var mycket bördiga kan bli gravid mycket lättare och oftare än kvinnor vars föregångare hade svårt att bli gravid.

När kvinnor försöker bli gravid, men misslyckas, börjar de ofta att spekulera i att det är något fel med dem eller något de inte gör rätt. Om detta låter som du, är det viktigt att komma ihåg att din partner också påverkar dina chanser att bli gravid. Kvinnor är inte de enda som har fertilitetsproblem. Vissa män kan inte producera barn och andra kan bara göra det med en hel del svårigheter.

  • Att förstå hur menstruation fungerar kan hjälpa kvinnor spåra sina mest fertila dagar.
  • En kvinna sjukdomshistoria kan påverka hennes chanser att bli gravid.
  • Män som konsumerar massor av grönsaker och andra vitaminspäckade livsmedel kan ha en högre spermie än män som inte gör det.