Vad är kokt linolja?

January 26

Kokt linolja är linolja - som liksom linfröolja, kommer från linfrön, även om det är behandlas olika och inte ätbara - som har kokats tills det polymeriserar och oxiderar, vilket kan göra att torka snabbare. När kokt linolja är uppkallad på en lista ingredienser, kan det bara vara linolja, men det oftare har tillsatser inklusive petrokemikalier och metallbaserade torktumlare för att påskynda torkningen till en tillfredsställande nivå. Kokt linolja är ibland värmebehandlad linfröolja, som torkar långsamt och är mycket tjock, vilket gör det svårt att arbeta med. De två huvudsakliga användningsområdena för linolja är som färgbindemedel och träslag. Även om det är billigare än liknande oljeprodukter, tar det längre tid att torka och kan inte lika länge.

Utan tillsatser, är kokt linolja just det: linolja som har kokats. Detta orsakar linoljan molekylerna att polymerisera - eller bli en lång och upprepande kedja - och oxidera, införa syre i oljan. Detta gör oljan tjockare, vilket betyder att den kan användas till fler program, och gör det torkar snabbare. Regelbunden linolja tar många timmar för att torka, vilket gör kokning är en nödvändighet för många projekt.

Mest kokt linolja listad i produkter är antingen laddas med tillsatser eller värmebehandlade stället kokt. Tillsatser är vanligare, eftersom detta innebär att linolja mer användbar. Genom att lägga petrokemikalier och metallbaserade tork katalysatorer, kommer linolja torkar ännu snabbare. Detta innebär linolja torkar nästan lika snabbt som andra kommersiella ytor.

Värmebehandlat linolja är inte särskilt användbar som en finish. När linolja värmebehandlas, och inte kokt, går det igenom samma polymerisationsprocessen, men det gör inte oxiderar. Detta innebär att oljan blir tjockare än kokt olja men kommer att ta mycket längre tid att torka.

Kokt linolja hittas oftast antingen en färgbindemedel eller en trä finish. Som ett färgbindemedel, binder linolja pigmentet i färgen, i synnerhet i oljemedia. När den används som en trä finish, är linolja kunna belägga och skydda trä från väderpåverkan och andra skador.

Medan kokt linolja är användbart, anses det lägre kvalitet än kommersiella bindemedel och ytbehandlingar. Den största anledningen är att torktiden är mycket längre än andra ytbehandlingar, vilket gör den oanvändbar i kommersiella projekt som kräver ytskikt för att torka snabbt. Linolja också leds över är att det inte erbjuder samma skydd som andra kommersiella produkter; Det är dock ungefär hälften så dyrt.

  • Kokt linolja används ofta som en trä finish.
  • Kokt linolja används ofta som ett färgbindemedel för oljefärger.
  • Linolja och linfrön.