Vad är Curry?

January 12

Curry är en av dessa ord som salsa; det betyder olika saker för olika människor. I sin mest grundläggande, hänvisar termen till en kryddig maträtt av grönsaker eller kött serveras med ris. Den härrör från den tamilska ordet kari, som betyder sås.

I vissa typer av indiska köket, betecknar curry en maträtt som är ungefär som en soppa gjord med yoghurt, skirat smör, kryddor och chick ärtmjöl. Andra regioner från England till Thailand använder termen som en generisk ord för kött eller grönsaker tillagas med en kryddig sås.

Olika typer använder olika huvudingredienser, beroende på region i Asien eller Indien. Curry från Punjab regionen, till exempel, innebär vete i stället för ris, och är tung på smör och grädde. Rätter från Malayali har oftast kokos och kokosmjölk samt lagerblad. Att från Tamil dock är förmodligen vad de flesta västerländska människor tänker på när de tänker på denna term. Tamil curry avser grunt stekt kött eller grönsaker tillagas tillsammans med torra kryddor.

Det är kryddorna som de flesta människor tänker på gör definiera curry. Det beror på många håll i världen kan du köpa en förberedd blandning av kryddor som kallas curry pulver som används för att göra en maträtt av detta namn. För att göra det mer förvirrande, kan detta pulver innehålla curryblad, som kommer från curry trädet (eller curry lövträd), som är hemma i Indien.

Bladen används ungefär som lagerblad i indisk matlagning, men de är inte den enda ingrediensen i curry. Detta pulver är som chilipulver - alla har sin egen recept och varje hopkok är lite annorlunda.

En röd tråd i många krydda pulverblandningar är gurkmeja, vilket ger curryrätter en distinkt gul färg. Andra populära kryddor i mixen inkluderar koriander, ingefära, vitlök, chili, peppar, kanel, kryddnejlika, muskot, kardemumma, kummin och tamarind.

De vanligaste typerna av curry som du kan stöta på i en indisk eller thailändsk restaurang är röda, gula och gröna. Rött är gjord med röda chili, medan grönt görs med gröna chiles. Gult görs oftast med gurkmeja och spiskummin, även om det kan innehålla varm paprika eller peppar flingor liksom.

Curry rätter finns nu över hela världen, med regionala variationer i många länder, däribland Sri Lanka, Sydafrika, Japan, USA, Kina, Karibien och Bangladesh, för att bara nämna några. Det är en av dessa underbara livsmedel som anpassar allt det går, vilket gör det en maträtt älskade världen över.

 • Curry innehåller ibland vitlök.
 • Malen spiskummin, som ingår i curry.
 • Curry kryddor innehåller normalt koriander.
 • Curry blad finns ofta i curry kryddblandning.
 • Kanel ofta ingår i curry kryddblandning.
 • Kryddnejlika, som används för att smaksätta curry.
 • Många indiska curryrätter har yoghurt, örter och grönsaker.
 • Rätter från Malayali innehåller ofta kokos och kokosmjölk.
 • Koriander används ofta för att smaksätta curry.
 • Kyckling används ofta i indiska curryrätter.
 • Muskot är ett populärt komplement till curry blandningar.