Vad betyder "blindsided" Mean?

February 1

Det engelska ordet "blindsided" betyder att något har tagit någon eller någon grupp av människor med överraskning. Detta ord används i en idiomatisk sammanhang från en ursprunglig fysisk mening. Det hänvisar ofta till något negativt som händer, men i vissa fall, någon kanske "blindsided" av en händelse som i slutändan kan visa sig gynna dem; Trots detta är någon form av kraftiga stötar fortfarande förstådda.

Det verkar som den ursprungliga fysiska definitionen av "blindsiding" gäller fordonstrafik. Om en bil eller annat fordon kommer upp bredvid en annan utan att föraren ser, och träffar den andra bilen, är offret sägs ha blivit "blindsided." Detta kommer från tanken att en "blind" förare, en som inte kan se vad som är händer, blir påkörd från sidan med tunga konsekvenser. En annan mer obskyra grund för idiomet är idrottshallen, där en fighter kan sägas ha "blindsided" en annan med en snabb, oväntad punch.

"Blindsiding", som ett fordon eller trafik metafor, existerar inom en större kategori av engelska idiom som speglar en fokusering på bilar som en metaforisk objekt. Till exempel kan engelsktalande föreslå, "bromsa" något om det inte går bra. På samma sätt kan en del talar om ett behov av att tanka ", som i idiomatisk användning, betyder bara att vila och återhämta sig från något, eller att ta igen energi, material, eller pengar över tiden.

Som en ganska modern idiom, "blindsided" får användas i en mängd abstrakta sammanhang. Vissa engelska högtalare kommer att använda det ganska ofta att hänvisa till en oväntad utmaning till grupper av planerare, såsom tjänstemän. Till exempel kan någon form av kommunal eller organisationsnummer ombord sägas ha varit "blindsided" av en av valfritt antal oförutsedda budgetutmaningar, juridiska skulder, eller i allmänhet, något negativt. Journalister kan också använda denna term för att hänvisa till konsumenter eller familjer, i syfte att visa att någon har blivit "offer" i samma generella sätt som om de hade varit fysiskt blindsided i trafiken.

En av de vanligaste användningsområdena för ordet "Blindside" i modern tid avser finansiella skador. Till exempel kan någon säga att någon annan var "blindsided" av en oväntad räkning som är uppblåst och dyr. Dessa negativa händelser, ibland färgglatt beskrivs som "räder mot [någons] plånbok," brukar beskrivas med idiomatiskt språk för att visa upprördhet, och föreslå att de är extrema och ocker i naturen.