Använda Windows Networking Wizards

September 12

Både Windows Me och Windows XP har en guide som leder dig genom processen att ställa in din nätverks; här guiden ställer också upp en delad Internetanslutning. Använda guiden betyder att du inte behöver ställa in konfigurationsalternativ manuellt.

Windows Me Home Networking Wizard

För att starta Me Home Networking Wizard i Windows dubbelklickar du på Mina nätverksplatser ikon på skrivbordet och dubbelklicka sedan på ikonen Home Networking Wizard.

Att välja namn

Klicka på Nästa för att gå igenom guiden för att Dator- och arbetsgruppsnamnen fönstret, som visas i figur 1.

Använda Windows Networking Wizards

Figur 1: Namnge den här datorn och arbetsgruppen att alla datorer i nätverket är att använda.

Datornamnet måste vara unikt för nätet, men alla datorer i nätverket måste använda samma arbetsgruppsnamn. Du kan välja alternativet att ge arbetsgruppen ett namn av dina egna val.

Dela och dela lika: Konfigurera fil- och skrivardelning delningstjänster

Nästa guiden fönstret (se figur 2) sätter upp fil- och utskriftsdelningstjänster. När du delar en mapp kan nätanvändare komma till någon fil i mappen, använder någon dator i nätverket. När du delar en skrivare, alla kan använda den, från valfri dator i nätverket.

Använda Windows Networking Wizards

Figur 2: Guiden förutsätter att du vill dela dina dokument mappen och alla skrivare som är ansluten till den här datorn.

Din guide fönster kan visa ytterligare en mapp som heter Delade dokument. Du behöver inte dela mappar som guiden listor om du inte vill, och misslyckas med att dela dem inte stör den guiden uppgifter - nätverkskonfigurationsskrider precis samma.

Använd Lösenords knappen bredvid mappnamnet för att skapa ett lösenord för varje mapp, begränsar andra användare tillgång till mapparna. Om du väljer alternativet att dela mappar, och du kan hoppa över alternativet lösenord om du vill; Du kan lösenordsskydda en mapp som helst.

Skapa en nätverksinstallationsskiva för alla andra datorer

Nästa guiden fönster frågar om du vill skapa en installationsdiskett hemnätverk för övriga datorer i nätverket. Guiden överför filer till en disk som du kan ta till de andra datorerna i nätverket för att konfigurera dem för nättjänster (inklusive anslutningsfunktionen Internetdelning).

Klicka på Nästa när du väljer alternativet för att skapa disken och satte en tom, formaterad diskett i lämplig enhet. När du har skapat disken, ta bort den och märk den som din nätverksinstallationsskivan.

Klicka på Slutför i guiden fönstret - du är klar. Windows Me överför alla filer som krävs för att köra nätverkstjänster till din hårddisk (du kan bli ombedd att sätta Windows Me-CD i CD-ROM-enhet om den inte redan är isatt). Du måste starta om datorn för att sätta nätverksinställningarna i kraft. När datorn startar om, det är en del av ett fungerande nätverk!

Guiden Windows XP Konfigurera nätverk

Guiden Windows XP Nätverksinställning fungerar lite annorlunda än Windows Me Home Networking Wizard, men resultaten är desamma. För att starta installationsguiden för Windows XP-nätverk, väljer du Start -> Kontrollpanelen, klicka på Nätverks- och Internet-inställningar och sedan klicka Guiden Konfigurera nätverk. Välj anslutningsmetod lämplig för din Internet-anslutning.

Identifiera datorn

Guiden ber dig att ange en beskrivning av datorn och ge datorn ett namn. Beskrivningen är valfri men datornamn är det inte. Namnet måste vara unikt på nätverket och bör bestå av ett enda ord. Klicka på Nästa när du har namngett datorn.

Namnge ditt nätverk

I nästa fönster, måste du namnge ditt nätverk. Nätverksnamnet måste vara samma på varje dator i nätverket. Klicka på Nästa för att fortsätta.

Bekräfta inställningarna

Guiden visar nätverksinställningarna det kommer att gälla till datorn, och när du klickar på Nästa, det tillämpar inställningarna.

Gör en disk (om du vill)

Guiden erbjuder att göra en skiva som du kan använda för att köra den här guiden på alla andra datorer i nätverket (förutom några datorer med Windows 2000, som måste konfigureras manuellt). Acceptera erbjudandet, eller artigt nedgång, genom att välja lämpligt alternativ.

Guiden Windows XP SP2 trådlöst nätverk

Om du ställer in ett trådlöst nätverk, och om du kör Service Pack 2 för Windows XP, har du en guide med nätverksinställningar speciellt för dig. För att starta det, välj Välj Start -> Alla program -> Tillbehör -> Kommunikation -> Guiden Konfigurera trådlöst nätverk.

Guiden trådlöst nätverk förutsätter att du ställer in ditt nätverk i infrastrukturläge. Det ger de grundläggande konfigurationsalternativ för säkerhet - för att ställa in fil- och skrivardelning, du måste köra den "vanliga" nätverksguiden, eller ställa in varje adapter manuellt.

Ställa grundläggande konfigurationsalternativ

Gå igenom guiden fönstren, med början i fönstret som ber dig att skapa ett SSID för ditt trådlösa nätverk, och välj en krypteringsalternativ.

Överföra inställningar till andra datorer

De guider nätverks diskuterats tidigare erbjuder möjlighet att spara nätverksinställningarna till en disk, som du kan använda för övriga datorer i nätverket. Detta är sättet att se till att alla datorer har rätt inställningar.

Inställningarna för trådlösa nätverk som använder SSID och kryptering får inte plats på en skiva. Guiden ger dig två sätt att spara inställningarna så att du kan använda dem på andra datorer: Spara inställningarna till ett USB-minne (en söt liten lagringsenhet som du ansluter enheten till en USB-port) eller ställa in andra datorer manuellt.