Vad är Cell Homeostas?

April 5

Cell homeostas är tendensen hos en cell för att fortsätta att fungera korrekt och effektivt genom att interagera med både inre och yttre stimuli. Idealisk cell homeostas skulle kräva cellen att fortsätta att upprätthålla harmoni inom sig, trots ständiga förändringar i sin omgivning. Merparten av tiden, celler kan göra detta, men ingen cellfunktion är helt perfekt. Om det vore sant, skulle levande ting inte har genetiska missbildningar, sjukdomar eller näringsbrister. Varje organism i relativt god hälsa, men definieras i allmänhet som att kunna hålla utmärkt cell homeostas.

En mycket stor del av cell homeostas innebär att upprätthålla en hälsosam miljö inne i cellen. Detta kräver cellen för att utföra ett brett spektrum av funktioner korrekt och effektivt. Termen homeostas bokstav översatt betyder "vistas detsamma." Temperaturen, ämnesomsättning, mängden avfall, och energiproduktion i en cell måste förbli desamma för cellen att hålla sig frisk. Under ideala förhållanden kommer en cell mottar exakt rätt mängd näring varje dag, bearbeta dessa näringsämnen snabbt, utvisa avfallet, och förbli vid en temperatur som gynnar alla dessa processer.

Tyvärr väldigt få organismer lever i ett utrymme som tillåter dem att fungera under ideala förhållanden hela tiden, så cellerna måste anpassa sig. Till exempel, om celler inte får tillräckligt av en viss vitamin, kommer organismen att börja längta saker som innehåller detta vitamin. En människa med en D-vitaminbrist kan längta mejeri poster, önskar värmen från solen, eller äta en sallad fylld med grönkål och andra vitaminrika greener. Djur kan också söka upp näringsrika objekt på ett liknande sätt, letar instinktivt efter saker som de behöver för att upprätthålla cell homeostas.

Om näringsbrist inte uppfylls, organismen drar generellt sin energi mot att upprätthålla vitala system, omdirigera näringsämnen från icke-vitala ställen. Exempelvis kan en anläggning som försöker att bibehålla cell homeostas i dess stam och rotsystem dra energi ur bladen. Detta visar ofta som blad missfärgning eller vissnesjuka. När näringsbrist riktar kommer anläggningen att börja förnya sig genom att trycka energin tillbaka till resten av organismen.

En liknande process sker i sjuka människor och djur. En person som är sjuk med en kall ofta upplever hosta, nysningar, huvudvärk, och trängsel. Dessa symtom är svar på något i kroppen som inte borde vara där. Kroppen försöker upprätthålla cell homeostas genom att slåss mot viruset försöker replikera inuti cellerna. När viruset är borta, bör cellfunktion återgå till det normala.

  • En person med en D-vitaminbrist kanske vill äta en sallad fylld med grönkål.