Vad är en dvärg Gecko?

June 23

Dvärgen gecko är en ganska populär typ av husdjur ödla. Flera arter av geckoödla betecknas med detta namn, men de flesta kommer från en av två släkten: Lygodactylus eller Stenodactylus. Många av dessa ödlor har markeringar i olika nyanser av gult, beige, brun eller svart, även om vissa arter, såsom det turkosa dvärgen gecko, är färgglada. Dessa exotiska husdjur är i allmänhet relativt lättskötta och kan matas en blandning av frukt och insekter. De flesta dvärg gecko arter gör bäst i en något fuktig, varm miljö.

Arter från släktet Stenodactylus, vanligtvis kallas dvärg sandödlor, är i allmänhet bruna, beige, svart eller gult. Vissa exemplar kan ha en viss antydan till grön färg. Dessa ödlor har normalt ränder som löper från sida till sida över ryggen.

En afrikansk gecko arter allmänt känd som den Mombasa dvärg gecko eller Lygodactylus mombasicus, är typiskt ganska blek i färgen, med mörka ränder och fläckar på sin hals och huvud. Dessa markeringar brukar fortsätta ner ödlan ryggrad, men växer blekare eftersom de vidare mot spetsen av svansen. Den turkosa dvärg gecko, eller Lygodactylus williamsi, kan vara en av de mest tydligt färgade arter som vanligen hålls som exotiska husdjur. Dessa ödlor är i allmänhet ljusa blå med en orange eller gul buk.

De flesta typer av dvärg gecko växer till en maximal vuxenstorlek på ca 4 inches (10 cm). I det vilda, dessa ödlor lever ofta i små grupper bestående av en hane och upp till två honor. När flera dvärg geckoödlor hålls som husdjur, det anses lämpligt att efterlikna denna naturliga situation. Manlig kan bli aggressiv, speciellt när de hålls samman i samma habitat. Entusiaster i allmänhet rekommenderas att erbjuda geckoödlor gott om gömställen för att minimera konflikter mellan dem.

Syrsor, mal larver, fruktflugor och maskar måltid anses alla vara god mat för de flesta arter av dvärg gecko. Dessa ödlor kommer också ofta konsumerar mosad frukt. Vuxna exemplar kommer vanligtvis äter mellan två och åtta cricket stora byte två eller tre gånger i veckan. Entusiaster vanligtvis rekommenderas att lägga kalcium och vitamintillskott till sina ödlor "mat varannan gång de matas, för att säkerställa de ödlor får tillräckligt med näring.

Dwarf geckoödlor tenderar att frodas bäst när den förvaras i en varm livsmiljö med en luftfuktighet på runt 60 procent. De kräver i allmänhet en genomsnittlig dagstemperaturen på 75-85 grader Fahrenheit (24-29 Celsius) och en genomsnittlig natttemperatur på 65 till 75 grader Fahrenheit (18 till 24 Celsius). De kommer också i allmänhet behöver en plats att värma sig. Detta område av livsmiljön bör normalt värmas till mellan 95 och 100 grader Fahrenheit (35-38 Celsius) under dagen och på natten.

  • Dwarf geckoödlor gillar att äta fruktflugor.
  • De flesta dvärg Geckos arter njuta av att äta syrsor.