Vad gör Deus Ex Machina Mean?

June 19

Frasen deus ex machina är en latinsk teater term som betyder "gud från en maskin," även om många källor översätter machina som kranen används för att sänka aktörer till scenen. När romarna erövrade Grekland, många av de romerska dramatiker underhålls traditioner grekisk teater, bland annat idén att använda denna teknik som en legitim intrigen. Deus ex machina är införandet av ett krystat karaktär, ofta en gud eller gudinna, i en pjäs för att mirakulöst rädda hjälten eller lösa en komplicerad plotline. I många romerska och grekiska pjäser, är en gud eller gudinna som hade iakttagit förfarandet på avstånd plötsligt sänks ned i scenen med hjälp av en kran driven moln eller vagn. Även om införandet av karaktären meningslöst dramatiskt, kunde dramatikern alltid vara säker på ett slut.

Med tiden denna komplott enhet utökats med valfritt antal tecken plötsligt införda för det enda syftet att lösa en komplicerad plotline. Även naturkrafter kan användas som en form av deus ex machina. Hela uppsättningen kan förstöras genom brand eller en plötslig jordbävning, till exempel. Publiken deltar en grekisk eller romersk komedi var oftast ganska villiga att avbryta misstro så länge karaktärerna var underhållande. Den grekiske filosofen Aristoteles, liksom andra kritiker, ofta förlöjligade praxis som vilseledande och osofistikerade.

I modern tid, verkar tomten anordningen oftast i såpoperor eller action / äventyr filmer. Ofta är en komplicerad tomt på en dagtid såpopera lösas genom den plötsliga återkomsten av en karaktär antas vara döda. Andra plotlinesna kan lösas som ett verk av en ond tvilling eller en karaktär som har blivit kriminellt sinnessjuka. En av de mest kontroversiella användningarna av det inträffade på tv-serien Dallas. För skådespelaren Patrick Duffy att återgå till rösterna, en hel säsong måste förklaras som en mardröm som drabbat hans karaktär hustru.

Begreppet deus ex machina kan också tillämpas på verksamheten eller social arena också. Ibland ett fientligt övertagande är motarbetas av den sista minuten uppkomsten av en ny investerare eller finansiär, till exempel. Resenärer strandsatta på den sida av vägen kan räddas av föraren av en tom buss. Även om användningen av denna typ av avslutning i en pjäs kan tyckas artificiell eller krystat, verkar deras förekomst i verkliga livet ofta heroisk eller mirakulösa. En gud eller gudinna kanske inte fram i en vagn i verkliga livet, men en bärgningsbil förare eller polis fungerar ofta lika bra.

  • Antika grekiska pjäser, såsom de utförs i Aten, åberopas oväntade händelser att lösa tomter.
  • Aristoteles och andra kritiker kallade användningen av deus ex machina vilseledande och osofistikerade.