Vilka är de olika Metoder för Fläckborttagning?

September 29

Effektiv fläckborttagning är en del konst och en del vetenskap. Den metod som används för att ta bort en fläck beror på vilket material är färgade, vad det färgas med, och hur länge fläcken har varit på plats. Det finns flera allmänna steg för fläckborttagning, inklusive den viktigaste, vilket är att agera snabbt. Ju färskare fläcken, desto lättare är det att ta bort.

Skrapa bort så mycket rester som möjligt innan du tvättar objektet, och om du tar bort en fläck från kläder, lämna gott om utrymme i tvättmaskinen och använda mycket vatten så att objekten kan cirkulera fritt. Varmvatten är bättre för rengöring än kallt, men fläckar som innehåller protein, såsom blod, ägg och mjölk, kräver en kallvattentvätt. Det varma vatten gör att protein fläcken. När förbehandling någon fläck, placera en disktrasa bakom fläcken att förhindra fläcken från att läcka igenom till resten av plagget.

När förbehandling någon fläck, undvik att gnugga för hårt eftersom det kan sprida fläcken eller skada tyget. Slutligen är det bästa sättet att hålla tvätten fläckfritt är att kontrollera kläder innan de går in i brickan. Ofta är en sammanfattning av spray med en tvättstuga förbehandlings sprej nog att ta bort eventuella fläckar. Men ibland är specialiserad behandling fläckborttagning krävs.

Fläckar som lämnar en fet märke är svåra att ta bort. Gnid fläcken med diskmedel, och låt det dra i femton minuter innan du placerar den i tvättmaskinen. Tvätta med varmt vatten. Fläckar från kaffe eller te ofta svarar på en blöt i varmt vatten med en matsked (15 ml) av borax pulver upplöst i en kopp (250 ml) vatten.

Deodorant fläckar kommer ofta lossna med en tillämpning av en tvätt förbehandling; emellertid kan fläckar som är satta i kräva mer aggressiva fläckborttagning. Sponge de färgade områdena med en lösning av en del ammoniak och en del vatten före tvätt för att avlägsna rester kvar av deodorant.

Bläck är ett annat vanligt fläckproblem. Alkohol baserade hårspray bryter ner bläck, men det kan också skada tyget. Fruktjuice och bär är lätt att ta bort om fläcken är färsk. Späd fläcken genom att skölja i kallt vatten, använd en tvättstuga förbehandling och kontrollera tyget innan du placerar i torktumlaren. Upprepa processen om det behövs för att avlägsna fläcken. Torka inte tyget tills du är nöjd att fläcken är borta.

Gräsfläckar är envis. För kläder som fotboll eller baseball byxor, är blekmedel den bästa lösningen. Kläder som skulle skadas av klorblekmedel kan förbehandlas med en tvätt spray. Om det inte fungerar, prova snyltar området med träsprit.

Fläckborttagning är mest effektiv om fördes innan kläderna är torra. Om en metod inte fungerar, helt enkelt placera objektet åt sidan medan forska annan. När nedfläckade kläder går genom torken, även på låg värme, är fläcken förmodligen där för gott.

  • En klädfläckborttagnings kan anbringas direkt till en fläck innan tvätt.
  • Glas rött vin spills på en vit matta.
  • Var noga eventuella fläckar är helt borta innan kläderna i torktumlaren.
  • Bleach är effektivt vid blekning material som säkert kan blekta.