Vad är Tataki?

July 30

Tataki är en japansk stil beredning av olika typer av fisk eller kött. Livsmedel som framställts i denna stil är snabbt stekt på utsidan, sedan marinerad kort i risvinäger och tunt skivad för servering. Den traditionella Presentationen innehåller garnering av tunt skivad salladslök och fint strimlad ingefära, med sojasås för doppa.

Ordet "tataki" betyder "dunkade", men det behöver inte hänvisa till utarbetandet av kött eller fisk. Istället hänvisar man till ingefära krydda, som ursprungligen pulvriserades genom tjat den med en mortel. I ett modernt kök, kan ingefära också pureed i en matberedare eller strimlad till en massa med en fin rivjärn.

Känd också som tosa-mi, tataki ursprung på den japanska ön Shikoku i Tosa-regionen, som nu är en del av Kochi Prefecture. Hamnen i Nagasaki ligger i Tosa-regionen och var den första inkörsport för utlänningar i feodala Japan. Det var här som tekniken för grillning kött och fisk introducerades först till japan europeiska upptäcktsresande. Sakamoto Ryoma, en 16th century avfälling krigare som gjorde uppror mot Tokugawa shogunatet, krediteras med att skapa skålen nu kallas tataki.

I feodala tider, bonito var att föredra fisk för tataki. Bonito är en stor, fet, oceangående arter med fast, starkt smaksatt kött som förstör lätt. Beredning Tataki-stil är perfekt för att öka sin smak och gör det säkert för mänsklig konsumtion. Även bonito fortfarande ofta används för att göra rätter i denna stil, tonfisk och lax har också vuxit i popularitet.

Nötkött kan också framställas tataki-stil. De föredragna nedskärningar är filet mignon eller ytterfilé remsa. Nötkött tataki bereds på samma sätt som fisk och serveras med samma garnering och smaktillsatser.

För att framställa tataki bör köttet eller fisken skäras i tjocka bitar. Innan brännande, kan bitarna vara marinerad i risvinäger eller mirin. Köttet eller fisken kan grillas över öppen låga eller det kan vara pan-stekt på spishäll brännare. Grillen eller panorera bör vara mycket varmt, och köttet eller fisken bör snabbt stekt på alla sidor för att laga mat bara den yttre ytan, med centrum av köttet eller kvar rå fisk. När searing är klar, ska köttet eller fisken kylas i risvinäger eller isvatten och tunt skivad för servering.

  • Lax kan användas för att göra en tataki fiskrätt.
  • Tataki ursprung på den japanska ön Shikoku.
  • Vissa arter av tonfisk - som ger den populära fisk för sushi och sashimi - kan växa mer än sex meter lång och väger hundratals pounds.
  • Tataki kan inbränd i spishäll panna.