Vad är en Q-Connector?

March 7

Q-Connector är en multi-enhet plugg som används i datorlådor och moderkort. Den kombinerar ett antal pluggar för fallbaserade enheter till en enda kontakt. Dess viktigaste fördel för de över traditionella anslutningar är att det är mycket enklare att plugga en enda kontakt i moderkortet än fem eller sex av dem.

Datorlådor erbjuder vanligtvis ett stort antal olika anslutningar för att stödja deras frontpanelen enheter. De flesta datorer har både kraft och drivaktivitetsindikatorer samt frontresetpanel och strömbrytare. Dessutom har många fall har frontpanelens ljudportar samt anslutningar för universella (USB) enheter seriebuss. Vissa har till och FireWire kontakter och portar för enheter som använder den externa Serial Advanced Technology Attachment (eSATA) standard.

I ett traditionellt system bygga, kommer varje kontakt på ärendet ha sin egen plugg. Dessa små, oftast två-polig, kontakter, måste passa på motsvarande små pinnar som sticker ut från block av flera stift på datorns huvud moderkort Det lilla formatet och det nära avståndet mellan moderkort stiften, kan dock göra dem oerhört svårt att korrekt ansluta, och många systembyggare hamnar böja stiften på deras moderkort.

För att förenkla denna process, ASUS, vilket är en stor moderkort tillverkare, utvecklas och släpps Q-Connector. Denna enhet fungerar som en mellanhand mellan de små fall anslutningsstiften och stift bankerna på moderkortet. Dator byggare ansluta alla deras fall pluggar till lämpliga portar på Q-Connector. När alla kontakterna är anslutna till den, kopplar Q-Connector sedan direkt till pinnblocket på moderkortet. Att ha en enda stor och lätt att hantera kontakten, ökar inte bara sannolikheten för att alla anslutningar görs ordentligt, det minskar risken för att moderkort stift kommer att böjas i processen.

Q-Connectors har också en tydlig märkning. Många moderkort har små, kryptiska anteckningar, som kräver att användaren att hålla en nära till hands att tydligt identifiera vilka stift motsvarar vilken kontakt. Q-Connector indikerar direkt vilken tapp motsvarar vilken anordning och vilken polaritet kabeln måste vara ansluten till det.