Vad är en FISCHY?

July 26

En FISCHY är en typ av halsduk som vanligtvis är gjord av lätt tyg. Fichus är ofta fyrkantiga men vikas på mitten för att skapa en triangulär form innan du använder. Fichus bärs över axlarna och kan knytas i en lös knut framför, hålls stängd med en nål, brosch, eller plocka, eller annars ändarna kan stoppas in bärarens andra plagg. Alternativt kan det FISCHY s punkter sträcker sig förbi bärarens framsida till ryggen, där de sedan fast med en knut eller stift.

Både historiskt och i modern tid, är de flesta fichus gjorda av linnetyg, även om de ofta kantas i spets och ibland helt i spets. Termen "FISCHY" härstammar från particip av det franska ordet "FICHER," som betyder "att fixa." Det engelska ordet "FISCHY" ska inte förväxlas med det franska ordet "FISCHY," som är en svordom ungefär ungefärliga till engelska "jävla".

Före 1700-talet var FISCHY allmänhet bärs av tjänare, damer som var dålig, och äldre damer, som alla ofta mottagna överklass damer hand mig-down klänningar med trendigt urringade halsar perioden. Medan damerna behövde kläder och ibland krävs dessa donationer av kläder för att tillfredsställa sina behov, de var ovilliga att offra blygsamhet till förmån för mode. För att lösa detta problem, hade de fichus att täcka de exponerade områdena runt halsen.

Först de rika och fashionabla damer hånade de fattigare damernas användning av FISCHY som en mörkläggning. Men FISCHY blev gradvis mer populär bland de övre klasserna som en accent till andra kläder och till slut blev en standard klädesplagg. Detta skedde under första hälften av sjuttonhundratalet, och fichus var slitna tills sent 1800-tal eller tidigt 1900-tal. Ironiskt nog, eftersom fichus blev populär bland överklassen, fler och fler kvinnor i begränsade medel - även de som inte fick hand mig-down klänningar - tog att bära fichus för att imitera stilar av de rikare damerna. Idag är fichus ibland bärs av kvinnor som söker lite värme eller en accent till deras andra kläder men inte vill bära en större halsduk.

  • Fichus kan hållas stängd med ett stift eller brosch.