Vad är en flexibel Factory?

March 17

En flexibel fabrik har möjlighet att tillverka olika delar och produkter, till skillnad från en fokuserad fabrik som bara kan göra mycket liknande poster. Tillsammans med att ha maskiner utrustade för förändringar, är en flexibel fabrik kan snabbt ställa om utrustning för att göra olika objekt med lite nere. Att vara för flexibla kan vara ett problem med marknadsföring och fokuserar arbetsbelastning, så denna fabrik är vanligtvis inställd kring ett tema. Även denna fabrik kan göra många olika objekt, vanligtvis är det billigare för företagare att köra, eftersom arbetstagarna kan fokusera på att göra saker som har en hög efterfrågan, snarare än att ha en fabrik som kan ha omfattande driftstopp.

Den gemensamma fabriken, känd som en fokuserad fabrik, är typiskt kunna göra mycket liknande delar. Till exempel, om en fabrik har ansvaret för att göra skiftnycklar, då det kan göra nycklar av olika storlekar men det fortfarande kommer bara att göra nycklar. En flexibel fabrik kan göra mycket olika objekt. Istället för att bara skiftnycklar, denna fabrik även kanske kan göra skruvmejslar, borrmaskiner, sågar och andra verktyg.

En annan kval aspekt för en flexibel fabrik är snabb verktygsbyte mellan olika objekt. En fokuserad fabrik kan få en anpassad ordning som är utanför deras normala sortiment, och det kan ta dagar att få maskinerna redo. Med en flexibel fabrik, är maskinerna vanligtvis in för att medge byte av verktyg inom en dag, om inte inom minuter eller timmar. Detta resulterar i lite driftstopp mellan utrustnings omkonfigurationer.

Medan flexibilitet har många fördelar, kan det vara problem med att vara alltför flexibel. Till exempel, om en verktygsfabrik började göra gosedjur och hyllor, då detta skulle kräva ett mycket brett sortiment av utrustning och tekniker från många olika områden. Det kan också vara svårt för fabriken att få arbetarna skickliga nog att arbeta med alla typer av objekt, och marknadsföring till företag också kan vara tufft. Av denna anledning är mest flexibla fabriker centrerad på ett tema, till exempel verktyg, bilar eller leksaker.

Till skillnad från en fokuserad fabrik, som kan ha omfattande stilleståndstid och extra kostnader som är förknippade med att göra olika produkter, ofta kostar mindre att köra en böjlig fabrik. Detta är på grund av varierande efterfrågan på en produkt. Till exempel, om en produkt är efterfrågad och en annan har en liten efterfrågan, den flexibla fabriken kan ställas in för att köra både artiklar att adekvat förse företagen med minimal stilleståndstid. Om ett företag äger två fokuserade fabriker och en är ansvarig för att göra mindre populärt objekt, då den låga arbetsmängd kan lämna medarbetare sitta och vänta på nästa beställning, vilket resulterar i extra kostnader och hög driftstopp.

  • En flexibel fabrik har möjlighet att tillverka olika delar och produkter.