Ta bort blodfläckar från kläder

February 16

Många människor krypa vid åsynen av blod och föredrar att inte titta på det alls. Men olyckor händer ibland, och nästan alla av oss på ett eller annat inse att blod har hamnat på våra kläder. Om du är någon som verkligen hatar att se blod, kan detta innebära att du kommer att vilja kasta nedfläckade kläder direkt i papperskorgen och aldrig bära den igen. Blod är inte precis det lättaste att få ut av tyg, trots allt.

Detta är inte det bästa alternativet för dina färgade kläder, dock. Det finns sätt att rengöra de flesta blodfläckar från tyg. I de flesta fall klädesplagg ser så trevligt som det gjorde innan fläcken hände.

Om du får blod på dina kläder, prova denna effektiva process för fläckborttagning:

  1. Agera snabbt. Så fort du märker fläcken, du bör komma igång med rengöring. Ju tidigare du agerar, desto bättre är din chans att få fläcken ut helt.
  2. Använd kallt vatten. Detta är viktigt att komma ihåg. Använda varmt vatten kan orsaka fläcken att ställa, och om detta händer borttagning kan bli svårare eller omöjligt. Blöt det färgade området av plagget i kallt vatten i flera minuter.
  3. Gnugga med tvål. Efter tyget har dränkts, använda tvål för att gnugga fläcken. Detta bör hjälpa till att lyfta fläcken från kläderna. Skrubba vid fläcken med fingrarna.
  4. Lödder. Lödder tvålen i fläcken, lägga till mer tvål eller vatten om det behövs.
  5. Skölj. När du har arbetat tvålen i fläcken, skölj tvålen bort med kallt vatten. Vid denna punkt, mycket eller allt av blodet har förhoppningsvis komma ut ur tyget.

Ovanstående process fungerar bäst på blodfläckar som är ganska färskt. Det finns också andra knep som du kan prova om tvål och vatten enbart inte får fläcken ut. En möjlighet är blekmedel, vilket fungerar bra men bör användas med försiktighet. Citron med salt är en mer naturlig metod du kan använda för blekning blod ur tyget. Väteperoxid har också varit känt för att fungera med blodfläckborttagning. Naturligtvis finns det alltid fläckborttagnings som kan hittas i butiken om du föredrar den metoden.

Om allt du prova hemma är ineffektiv, är ditt nästa steg att ta plagget till en professionell renare.