Vad är Cuong Nhu?

May 10

Cuong Nhu är en vietnamesisk form av kampsport. Shotokan Karate, Judo, Tai Chi Chuan, Aikido, Wing Chun, Vovinam och boxning alla har påverkat stilen på Cuong Nhu. Cuong Nhu översätter till "hårda mjuka" på vietnamesiska, vilket indikerar denna blandning av flera olika stilar av kampsport. Liksom många kampsporter, är nivån på en Cuong Nhu utövares skicklighet indikeras av hans eller hennes bälte färg, med vit bärs av nybörjare och svart av experter.

Cuong Nhu kan användas för att skydda sig själv och utveckla positiva karaktärsdrag som disciplin, ödmjukhet, tålamod och respekt för sig själv och andra. Denna etiska kod är en integrerad del av denna kampsport. De fysiska aspekterna av Cuong Nhu utbildning inkluderar olika kamp ämnen, block, sparkar och slag. Öva kan också inkludera sparring, bryta brädor, och med hjälp av olika vapen.

Cuong Nhu skapades 1965 av Grandmaster Ngo Dong, i Hue, Vietnam. Som barn hade Dong utmärkt sig på Vovinam, Wing Chun, och Shotokan Karate, så småningom tjäna en svart bälte. Tillsammans med den fysiska aspekten av Cuong Nhu Dong betonade lärosatserna av samhällstjänst, respekt och självförbättring. Dong hoppats att skapa en filosofi för de unga i sin krigshärjade nationen. Dong levde med sin egen filosofi, och utöver sina kampsport studier, tjänade grader i biologi och kemi, var en hängiven far och medborgerlig ledare. Han organiserade Folkets Självförsvar Forces 1968, med målet att skydda vietnamesiska medborgare från de slumpmässiga våldshandlingar Vietnamkriget hade resulterat i. Folkets Självförsvar Forces hjälpte återuppbygga moralen och andan i det vietnamesiska folket. Dong var en frispråkig motståndare till kommunismen och blev senare arresterad för sin tro. Han avled den 15 maj 2000.

Grandmaster Ngo Dong förde Cuong Nhu till USA år 1971 då han studerade för sin doktorsexamen vid University of Florida. Dong startade en Cuong Nhu klubb på universitetet, där det blev mycket populär. Senare Dong grundade också en skola ägnas åt Cuong Nhu i Gainesville. Däri Cuong Nhu sprids i hela USA och är fortfarande praktiseras i dag runt om i världen.

  • Cuong Nhu är en vietnamesisk form av kampsport.
  • Tai Chi Chuan har påverkat stilen på Cuong Nhu.