Vad innebär det att betala någon "under bordet"?

April 5

Frasen "betala någon under bordet" avser orapporterat ersättning för arbete. Detta är en vanlig typ av olaglig betalning från en arbetsgivare till en anställd. Generellt båda parter är överens om att dölja den finansiella transaktionen i hopp om att kringgå lagar civila, kriminella, skatte- eller invandring. Kontanter är det vanligaste betalningsmetoden i dessa situationer, eftersom det är svårt att spåra.

När Ersättning är olagligt

När ett företag anställer en anställd eller oberoende entreprenör, det vanligtvis måste samla identifierande information om honom eller henne och lämna den till en skatteavdelning. Denna information används sedan för att samla in skatter från företag och anställda, vilket hjälper till att betala för offentliga tjänster, som vägunderhåll och pedagogiska finansiering. De exakta villkoren och förfarandena för insamling varierar från land till land.

Frågor uppstår när ett företag inte ger information om en anställd som tar emot ekonomisk ersättning. När detta händer, har den anställde möjlighet att inte rapportera sin inkomst och därmed inte betala någon skatt på den, och verksamheten kan också slippa betala arbetsgivaravgifter. Genom att göra detta, är båda parter begår skatteflykt. De flesta länder anser skattefusk vara olagligt och straffbart med böter, fängelse tid, eller en kombination av båda.

Motiv

En av de vanligaste motiven för att betala någon under bordet är skatteflykt. Ju fler anställda ett bolag eller företag har, desto mer löneskatt har betala. En enkel, men ändå olagligt, rätta är att betala någon i hemlighet utan att involvera regeringen. Övriga verksamheter ibland anställa illegala invandrare eller obehöriga arbetstagare så att de kan betala dem mycket låga löner. Detta är olagligt i många länder, dock så företag betalar ofta dessa människor under bordet för att undvika eventuella böter och sanktioner.

Ett annat motiv är engagerande i brottslig verksamhet. Kriminella syndikat tenderar att undvika att föra register som kan implicerade dem i ett brott, inklusive spårbara betalningstransaktioner för saker som narkotika, stulna föremål, eller produktknockoffs. Istället väljer de att betala människor i hemlighet använder untraceable medel.

Fördelar och nackdelar med Cash

Betalningen metoden för olagliga transaktioner är vanligtvis kontanter. Det är i allmänhet inte så lätt att spåra som kreditkort eller checkar, som lämnar ett papper spår. Detta är inte en idiotsäker metod dock, särskilt för dem som regelbundet deponera sina hemliga inkomster i en bank. De flesta finansiella institutioner flagga kunder som gör ovanligt stora fyndigheter av kontanter eller flera mindre avlagringar i följd, och kan krävas för att rapportera uppgifter till regeringen om dem. Om en person har diskrepanser mellan hans eller hennes skattepappersarbete och kontoutdrag, kan han eller hon ska granskas.

Rättsliga instanser

Betala någon under bordet är inte alltid olagligt. Detta är särskilt fallet när anställa folk för udda jobb eller barnpassning. I många regioner, kan ett barn under en viss ålder inte rapportera inkomsterna från saker som barnpassning eller gräsklippning. Generellt kan vem som helst juridiskt betalas under bordet om deras löner är under minimirapportering belopp fastställs av regeringen.

Frilansar vs Illegal Betalning

Ta emot betalning under bordet är mycket annorlunda från att arbeta som frilansare eller en oberoende leverantör. I denna situation, företag rapportera alla löner som betalas till frilansare till regeringen, om betalningarna fördelas över ett visst belopp. Även om frilansare inte har sina skatter tas ur varje lönecheck som andra avlönade arbetare gör, ändå måste de lämna in och betala sina skatter i slutet av beskattningsåret.

  • Människor använder nästan alltid pengar att betala någon under bordet.
  • Oberoende entreprenörer kan utföra små jobb för pengarna betalas "under bordet".
  • Vanligtvis kan ett barn under en viss ålder ska betalas "under bordet" för en syssla som gräsklippning.
  • Barnvakter ofta betalt under bordet.