Vad är en Multi-Mode Optical Fiber?

May 3

En multi-mode optisk fiber är en typ av tråd som är ansvarig för att skicka ljussignaler till datorer, TV-apparater och telefoner. Denna typ av tråd bär många olika ljusstrålar på en gång, var och en med en annan vinkel. Den stora variationen av ljusvinklar samtidigt innebär multi-mode optisk fiber kan tjäna många olika enheter på en gång; på samma gång, är det bara effektivt för korta sträckor, eftersom ljuset dispergerar över långa avstånd. Datahastigheter för denna optiska fiber sträcker sig från omkring 10 megabit per sekund (Mbit / s) till 10 gigabit per sekund (Gbit / s). Om en långväga tråd krävs, då en enkelmod tråd används i stället för ett multimodalt en.

När en flermods optisk fiberkabel används, är fibrerna som kan skicka ut många olika ljussignaler på en gång. Varje ljussignal används för att driva en enhet, till exempel en TV eller en computerâ € s Internet; många enheter kan drivas på en gång, på grund av det stora antalet ljussignaler. Varje ljusstråle har en annan vinkel när den färdas genom kabeln, så att de inte stöter in i varandra. Dessa kablar används över singelmodfiber för det krävs enklare hårdvara för att styra ljusstrålarna och, sålunda, de är mer kostnadseffektiva.

Medan en flermods optisk fiber är billigare än en singelmodfiber, är det enda effektiva vid matning av effekt till korta avstånd, runt 1968 fot (600 meter). Detta är på grund av de olika ljusstrålarna som arbetar på en gång. Om kabeln används för längre sträckor, ljusstrålarna börjar antingen konflikt eller skingra, vilket innebär att makten ineffektivt överförs eller inte kommer att nå målet destinationen.

Beroende på kabeltyp, har en multi-mode optisk fiber en måttlig till hög dataöverföringshastighet. På en låg nivå, kan multi-mode fiber överför 10 Mbit / s, medan en högre kvalitet fiber kan överföra upp till 10 Gbits / s. Detta är typiskt nog att tjäna enheter i ett företag byggnad eller campus, de två vanligaste användarna av multi-mode fiberkablar.

Om långdistans krävs då, i stället för en flermods optisk fiber, är en enkelmodsfiber används. Dessa fibrer har liknande dataöverföringshastigheter, men ljuset i fibern beter sig annorlunda. Istället för att skicka ut många olika ljussignaler på en gång, är en signal som sänds i taget. Detta håller ljuset från dispergering och signaler från motstridiga, vilket tillåter ljuset att färdas längre.