Vad är onykolys?

August 20

Spetsarna på fingrarna är sammansatt av spikplåtar och nagelbädden. Den nagelplattan, eller nagel, är det hårda materialet som täcker toppen av fingret. Nagelbädden är den del av huden där den lägger och täcker. Onykolys är ett tillstånd som kännetecknas av separationen av nageln från dess nagelbädden. Detta tillstånd kan också uppstå med tånaglar och deras spik sängar.

Det finns flera villkor i vilka liknande symptom kan uppstå. Det finns två viktiga egenskaper, dock, som kan signalera att lösgör orsakas av onykolys. Först kommer separationen av nageln och nagelbädden sker gradvis. För det andra, finns det ingen smärta under separation eller efteråt.

Både män och kvinnor kan ha onykolys, även om det är vanligare hos kvinnor. Villkoret är främst i vuxna. Den är emellertid inte begränsad till någon speciell åldersgrupp.

En av de vanligaste orsakerna till onykolys är svampinfektioner. Villkoret ses ofta hos kvinnor med långa naglar, som ett resultat av det trauma som inträffar när spik drabbade saker. Det kan också orsakas av upprepade utföra arbetsuppgifter som innebär dränka händerna i flytande utan att använda handskar. Det finns andra möjliga orsaker som sträcker sig från vanliga till sällsynta.

Detta tillstånd kan också vara en signal av mer allvarliga tillstånd. Dessa inkluderar hudsjukdom, järnbrist och hyperaktiv sköldkörtel. Detta är ofta signal när de flesta eller alla av naglar påverkas.

Detta är inte ett tillstånd som vanligtvis går oupptäckt länge. Separationen av spiken från huden i allmänhet är uppenbara. Vidare spiken ofta blir missfärgat. Det kan vända vitt, gult eller grönt. Färgen är ofta en indikation på vilken typ av infektion är närvarande.

Behandling av onykolys är ganska enkelt, men det är också långsam. Nail separation är permanent. Det finns inget sätt att göra en nagel eller tånagel återansluta med huden. Det är därför nödvändigt att vänta på en ny, korrekt växande nageln eller tånagel att ta dess plats.

De fristående delarna av naglarna brukar klipps av. När villkoret orsakas av en infektion, är det nödvändigt att bota det innan ordentlig tillväxt kan ske. Det kan handla om att ta antibiotika eller andra läkemedel. Ibland, även när en ny spik har vuxit, villkoret kan bevisas genom permanenta märken eller deformation.

  • Om tånagel separerar från nagelbädden, det kallas onykolys.