Vad är en njure Stent?

April 21

En njur stent är ett ihåligt rör som placeras i kroppen för att hålla urinledarna, som löper från njurarna till urinblåsan, öppen. Stenten är flexibel för att motstå bodyâ € s rörelser och lindas i båda ändar för att hålla den på plats. Röret är perforerad med hål för att tillåta urin att rinna från njuren till urinblåsan.

Njur stentar bidra till att undanröja hinder i urinledarna som kan leda till infektioner och andra urinvägsproblem. De kan också användas efter operation på urinledarna att hålla dem öppna och tillåta dem att läka ordentligt. Stentar används oftast när en patient har en njursten eller annat föremål som inte kan tas bort.

Läkare infoga ett litet teleskop genom urinröret och in i urinblåsan för att placera en stent in i urinledaren. Den har vanligtvis en ände i njurarna och den andra i blåsan. En röntgen används för att hjälpa läkaren att avgöra om den är placerad på rätt sätt.

Njur stentar vanligtvis bara kvar i patienten tills blockering eller hindret avlägsnas och urinledarna läka. En läkare kan ta bort en stent på ungefär samma sätt som de släpper det, genom ett litet teleskop in i urinröret. Vissa enheter har en liten sträng på slutet som trådar utanför kroppen och genom urinröret. Dessa typer kan avlägsnas genom att dra tråden och avlägsnande av anordningen genom urinröret.

Vissa patienter upplever oönskade biverkningar från njur stentar, men många av dessa förbättras med tiden som kroppen vänjer sig vid enheten. Många människor tycker att de kissar oftare när en njure stent är på plats. De kan också känna en ökad känsla av brådska att urinera.

Patienterna kan också känna smärta eller obehag vid urinering eller flytta runt. Vissa människor, särskilt kvinnor, kan ha problem med urininkontinens när en stent är i blåsan. En liten mängd blod i urinen är ganska vanligt efter placeringen av en njure stent, men patienterna alltid ska råda sina läkare för blödning eller andra urinvägsproblem.

I vissa fall kan en njure stent loss och flytta på sin plats, vilket kan orsaka smärta eller skada på andra organ. När en stent vandrar på detta sätt, kan operation bli nödvändig för att ta bort den och reparera eventuella inre skador. Förfarandet kan också orsaka en intern infektion som kan behandlas med antibiotika. På grund av risken för infektion är det viktigt för patienter att anmäla sina doktorer av svår smärta eller feber efter proceduren.

  • Njur stentar används vanligen när en patient har en njursten som inte kan tas bort.
  • Njur stentar bort hinder i urinledarna.
  • Njursten kan variera i storlek från ett sandkorn till storleken av ett ägg.