Vad är en Gargoyle Gecko?

October 21

Den gargoyle gecko, vetenskapliga namnet Rhacodactylus auriculatus är en nattlig gecko som ofta hålls som sällskapsdjur. Det kan leva mer än 15 år om väl omhändertagna, och ofta är cirka åtta inches (20,32 cm) lång som vuxen. Även om det är i allmänhet lätt att ta hand om, finns det några överväganden som måste hållas i minnet för en frisk, glad gecko.

En gargoyle gecko hämtar sitt namn från sin karakteristiska knobby huvudform. Dessa geckoödlor tenderar att vara tung trehjulig och kan komma i en mängd olika färger och mönster, allt från rödlätt brunt till vitt och med flammigt, randigt och reticulated eller granit mönstring. Deras svansar kan lossna om grovt hanteras eller attackerad av en annan gecko, och medan svansen kommer avkrävdes det inte kommer att se samma sak.

Både insekter och frukt bör ingå i kosten för en gargoyle gecko. Syrsor vanligen matas till sällskapsdjur geckoödlor, även om deras kost i det vilda är mer varierad och kan även innefatta fåglar och andra reptiler. De bör inte matas hushålls insekter. Kommersiella måltider är tillgängliga för gargoyles, som kan ersätta levande föda, även om geckoödlor kan växa bättre om utfodras levande föda.

I naturen är den här typen av gecko trädlevande, vilket betyder att den lever i träden. Det kommer till marknivå oftare än vissa andra arter av gecko, men en bra kapsling kommer att vara relativt lång och innehålla massor av klättring material som är stark nog att ta gecko vikt. En bra kapsling kommer också att ha gott om gömställen, eftersom en gargoyle gecko blir gladare och mindre stressad om den lätt kan gömma.

Denna typ av gecko behöver en rumstemperatur, relativt hög luftfuktighet. Basking lampor är inte absolut nödvändig, men den gargoyle gecko kommer förmodligen njuta sola ibland. De kommer vanligtvis att vara inaktiv och sömnig under dagen, och bli aktiva i skymningen och natten.

Gargoyle geckoödlor är ett bra val för någon som är ny för att hålla geckoödlor som husdjur, eftersom de är relativt lätta att sköta och tenderar att vara fogliga. En faktor är att gargoyle geckoödlor tenderar att hoppa om skrämd eller överraskad, så det är viktigt att inte hålla upp dem högt när de blir vana vid att bli hanterade eller de kan skada sig faller till golvet. En enda gargoyle gecko per tank är ofta bäst, men juvenila geckoödlor eller flera hanar bör definitivt inte hållas tillsammans eftersom ungdomar tenderar att äta varandras svansar och män tenderar att slåss.

  • Pet gargoyle geckoödlor ofta utfodras syrsor.